Απώλειες και στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση δεν μπορεί να εκδηλώσει κάποια αντίδραση, καθώς σήμερα έχει να αντιμετωπίσει και το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,58% στις 615,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.615,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,76% στις 427,52 μονάδες.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα αμερικανικά επιτόκια, παρά τις πρόσφατες παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της, έριξε περισσότερο νερό στον μύλο των παγκόσμιων απωλειών. Οι αμερικανικοί δείκτες χτες έκλεισαν με ισχυρότατες απώλειες, ενώ πτώση άνω του 1% σημειώνουν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η επιθετική προσέγγιση της Fed το 2018 –με την κεντρική τράπεζα να πραγματοποιεί συνολικά τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, οδηγώντας τα αμερικανικά επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008– έχει θορυβήσει τους επενδυτές που ανησυχούν για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί από την εμπορική διένεξη με την Κίνα.

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν τροφοδοτήσει τον πτωτικό κύκλο σε όλες τις διεθνείς αγορές, με το ΧΑ να εμφανίζει από τη μεριά του έντονη νευρικότητα, χωρίς να καταφέρνει να κάνει τη διαφορά. Άλλωστε, λόγω εορταστικής περιόδου οι αναλυτές περιμένουν χαμηλούς όγκους συναλλαγών για μία ακόμη συνεδρίαση, στοιχείο που εντείνει τη διαφορά.

Την ίδια ώρα, αρνητικά στον τραπεζικό κλάδο επιδρά και μια δευτερογενής εξέλιξη, η οποία επισημάνθηκε σήμερα από τη Euroxx. Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών της Ρουμανίας για την εισαγωγή φόρου επί των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων (τα οποία προκάλεσαν και βουτιά 12% στο χρηματιστήριο της χώρας στη χθεσινή συνεδρίαση), θα αποτελέσουν και αρνητική εξέλιξη για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

Σύμφωνα με τη Euroxx, εάν ο νέος φόρος τελικά εισαχθεί θα είναι αρνητική εξέλιξη για τις δύο ελληνικές τράπεζες που έχουν παρουσία στη χώρα. Όπως επισημαίνει, θα αποτελέσει και αρνητικό καταλύτη στην προσπάθεια της Εθνικής να πουλήσει τη θυγατρική Banca Romaneasca, μετά μάλιστα και την πρώτη απόρριψη της πώλησης στην OTP Bank Romania, από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας τον Μάρτιο του 2018.

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean και η Motor Oil σημειώνουν απώλειες 2,14% και 2,33% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Βιοχαλκο, Grivalia, Φουρλής, ΟΛΠ, Εθνική, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Jumbo, ο Σαράντης και η ΔΕΗ, η οποία σήμερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 9μήνου, σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή ο Τιτάνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα