Απώλειες και νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα και πιέσεις στην πλειονότητα των τίτλων ήταν η σημερινή εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και οριοθέτησε τις επιρροές από το αρνητικό διεθνές κλίμα, δεν κατάφερε να ανατρέψει το “κόκκινο” πρόσημο.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 619,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 623,36 μονάδων (-0,52%) και 615,28 μον. (-1,81%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 596 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,38%, στις 1.633,43 μονάδες, ενώ στο -1,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 977,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 473,06 μονάδες.

Αν και ΧΑ προσπάθησε να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο που “εισήχθη” κυρίως από το διεθνές αρνητικό κλίμα (περί τις 15:30), δεν τα κατάφερε τελικά, κλείνοντας μάλιστα χαμηλότερα των 620 μονάδων. Άλλωστε οι δυνάμεις, αλλά και οι άμυνες που του έχουν απομείνει μετά από ένα δίμηνο – “φωτιά” είναι ελάχιστες, με τους περισσότερους τίτλους να μην μπορούν να αντιδράσουν.

Επίσης, τεχνικά και η αγορά δεν βοηθά όσους κινούνται με βάση τους δείκτες, με τον Ηλ. Ζαχαράκη μάλιστα να χαρακτηρίζει ως “σχηματισμό για γερά στομάχια” τις τρεις “επισκέψεις” του τραπεζικού στις 460 μονάδες. Επίσης, γενικά ο τζίρος είναι αρκετά χαμηλός κατά τις τελευταίες εβδομάδες (να μην ξεχνάμε πως και οι τιμές είναι χαμηλότερες – κάτι το οποίο σίγουρα παίζει το ρόλο του).

Παράλληλα, η σύνδεση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς με τις εξελίξεις στην Ιταλία παραμένει μεγάλη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά σήμερα. Τη στιγμή δηλαδή που προσπαθούσε η αγορά να περιορίσει τις απώλειες της, η Κομισιόν ανέφερε ότι απορρίπτεται ο ιταλικός προϋπολογισμός, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ. Έτσι, δόθηκε διορία τριών εβδομάδων για να αναθεωρηθεί το σχέδιο.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η ιταλική κρίση θα παραμένει στο προσκήνιο, με τους περισσότερους αναλυτές να θεωρούν ότι οι αναταράξεις στις αγορές δεν θα εκλείψουν. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σήμερα το Capital.gr, η κόντρα των κοινοτικών αρχών με την ιταλική κυβέρνηση δεν προβλέπεται να εκτονωθεί σύντομα και μέχρι τουλάχιστον τον Δεκέμβριο, οδηγώντας πολλά χαρτοφυλάκια να λάβουν και ανάλογες θέσεις.

Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Marshall προχώρησε την περασμένη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου σε αύξηση των shorts του επί των μετοχών της Πειραιώς και στο 1% από 0,90% που τις διατηρούσε από τα τέλη Ιουλίου. Πλέον, οι short θέσεις των βρετανικών funds στην Πειραιώς διαμορφώνονται στο 3,60% επί των μετοχών της, που είναι και η μεγαλύτερη short θέση αυτή τη στιγμή.

Στο στόχαστρο των shorts βρέθηκε το τελευταίο διάστημα και το ελληνικό ETF Global X MSCI Greece, γνωστό ως GREK, γεγονός που “εξηγεί” τις ισχυρές πιέσεις αλλά και το μίνι κραχ που σημειώθηκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο στις αρχές του μήνα, με τις τραπεζικές μετοχές –οι οποίες έχουν σημαντικό βάρος και στο GREK– να δέχονται έντονο σφυροκόπημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα τέλη Σεπτεμβρίου το short interest (“ενδιαφέρον σορταρίσματος”) έφτασε τα 2,16 εκατ. μετοχές, μία αύξηση της τάξης του 53,3% από τα μέσα του μήνα όπου το “ενδιαφέρον” των shorts είχαν συγκεντρώσει 1,4 εκατ. μετοχές.

Στο ταμπλό τώρα, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι Πειραιώς, Eurobank, Coca Cola, Σαράντης, ΕΧΑΕ και Βιοχαλκο. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, Μυτιληναίο, Grivalia και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Κέρδη, στον αντίποδα, σημείωσε η ΔΕΗ, ανακάμπτοντας από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε χτες. Με το σημερινό +3,61%, η μετοχή αντέδρασε στην ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων, με στόχο να ενισχυθεί η οικονομική θέση της εταιρείας, η οποία έχει περιπλακεί εξαιτίας των επιλογών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά και εξαιτίας των εξαιρετικά αρνητικών συγκυριών.

Θετικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ και Jumbo, ενώ Εθνική και Aegean, αν και βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά υπό πίεση, τελικά έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα