Από τι θα εξαρτηθεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

kokkina_daneiaΜε τέσσερις παράγοντες συνέδεσε τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως των επιχειρηματικών, από τις ελληνικές τράπεζες, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη.

Κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε η διοίκηση του ιδρύματος σε επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προωθηθούν:

  1. Οι αναγκαίες βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πτωχευτικού δικαίου.
  2. Η εναρμόνιση κινήτρων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, που αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στις τράπεζες.
  3. Ο βαθμός συντονισμού και η τεχνογνωσία των τραπεζών στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων αναδιάρθρωσης που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών.
  4. Η δυνατότητα εκχώρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, είτε προς διαχείριση είτε προς πώληση.

«Αν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνει αποτελεσματικά, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν στην οικονομία για την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων» σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Αναφερόμενη στην επανεκκίνηση της οικονομίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζεται βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού τομέα και του κράτους.

«Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από πιστωτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Έχουν ανάγκη από ένα απλό και φιλικό ρυθμιστικό περιβάλλον που θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις, καινοτομία, εξωστρέφεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι τράπεζες έχουν ανάγκη υγιή και βιώσιμα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια, προκειμένου να κατευθύνουν τα κεφάλαια που τους εμπιστεύονται οι καταθέτες τους. Το κράτος έχει μόνο να ωφεληθεί από ένα σταθερό και βιώσιμο τραπεζικό και επιχειρηματικό σύστημα, που επενδύει, είναι κερδοφόρο, παράγει έσοδα, προστιθέμενη αξία και απασχόληση. Ένα νέο ισχυρό συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης επιχειρήσεων – τραπεζών – κράτους είναι επομένως ο καταλύτης για να δημιουργηθούν νέες πηγές ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, που όχι μόνο θα αποτρέψουν την εκδήλωση νέων κρίσεων στο μέλλον, αλλά θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις επόμενε γενιές» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι μεγάλη και κρίσιμη πρόκληση τόσο για την Εθνική, όσο και συνολικά για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παραμένει η βελτίωση της ρευστότητας και της κερδοφορίας, μέσω της σταδιακής επιστροφής της καταθετικής βάσης και της επέκτασης δανειοδότησης και συμμετοχών σε κερδοφόρες δραστηριότητες.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

Την αποφασιστικότητα της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει επενδυτικές πρωτοβουλίες με δυνητικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ενώ πρόσθεσε ότι η στήριξη προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα συνεχίζεται απρόσκοπτα.

«Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι η συμμετοχή μας στο νέο κύκλο επιδοτούμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στον οποίο πρωτοστατούμε, όντας η πρώτη Ελληνική Τράπεζα που ενταχθήκαμε τον Μάρτιο του 2016 στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας μας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, υπογράψαμε τον Ιούλιο την πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα του προγράμματος ″COSME″, που θα δώσει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να χορηγήσει εντός της επόμενης τριετίας δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Μέσα στον Αύγουστο, ολοκληρώσαμε την πρώτη Ελληνική Τιτλοποίηση Επιχειρηματικών Δανείων από το 2007, που μας επιτρέπει να αντλήσουμε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση έως και 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και την EBRD. Κύριος στόχος μας μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε κεφάλαια κίνησης, καθώς και η χορήγηση νέων δανείων για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να ωφελήσουν πάνω από 2.000 ΜΜΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν θα έρθει από μόνη της. «Πρέπει όλες οι μεριές -η πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες- να αναλάβουμε δράση τόσο η κάθε πλευρά μόνη της και χρησιμοποιώντας τα μέσα της, όσο και συντονισμένα και ομαδικά. Από την τραπεζική μεριά, καλούμαστε να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη με δύο τρόπους. Ο πρώτος, είναι και ο πιο παραδοσιακός, η διοχέτευση της ρευστότητάς μας στην οικονομία, σε δράσεις και επιχειρήσεις που αντλώντας αυτή τη ρευστότητα, θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, και κατ’ επέκταση θα συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και την απασχόληση. Ο δεύτερος, στον οποίο δουλεύουμε, είναι αυτό της ανάκτησης των κεφαλαίων μας και η διευθέτηση των δανείων σε καθυστέρηση. Η επιτυχημένη έκβαση αυτής της προσπάθειας θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας και στην απελευθέρωση κεφαλαίων τα οποία θα ενισχύσουν την εκ νέου χρηματοδότηση της οικονομίας» κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα