Απροκάλυπτα oι δανειστές προστατεύουν τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας!

Σε μια απροκάλυπτη μεροληπτική ταξική ενέργεια σε βάρος των ιδιοκτητών μικρών σε αξία ακινήτων έχουν προχωρήσει οι δανειστές της χώρας, αρνούμενοι να υιοθετήσουν την κυβερνητική πρωτοβουλία θωράκισης των, προκειμένου αυτοί να μην επιβαρυνθούν με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, αλλά αντίθετα αυτός να επιβληθεί μόνο σε ακίνητες περιουσίες αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Πράγματι, την αντίδραση των δανειστών προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να θωρακίσει τους ιδιοκτήτες μικρών σε αξία ακινήτων και να αυξήσει τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε ακίνητες περιουσίες αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η κυβέρνηση προωθούσε αυτή τη λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες των λεγόμενων «λαϊκών» περιοχών, όπου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εκτιμητών, οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν σημαντικά ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές.

Οι δανειστές διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική δια του ΕΝΦΙΑ και κυρίως πως δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι μεσαίες και μεγάλες περιουσίες…

Έτσι, υπό το βάρος της ιδεολογικής κοινωνικής της αντίληψης, η κυβέρνηση εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια: Να υπολογιστεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες ή να εφαρμοστούν οι νέες τιμές, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα κλιμάκια και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις. Το τελευταίο είναι μια δύσκολη άσκηση και πιθανόν αναποτελεσματική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα