Αποχώρηση του ΔΝΤ σκέφτονται τώρα οι Γερμανοί

Ενδείξεις για πιθανή αλλαγή στάσης της Γερμανικής πολιτικής σχετικά με την αναγκαιότητα παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αποτελούν δηλώσεις κορυφαίου πολιτικού παράγοντα του Βερολίνου, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας

Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της Süddeutsche Zeitung  με τίτλο «Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας» φιλοξενούνται αποκλειστικές δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αποκαλύπτει: «Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» O Μάνφρεντ Βέμπερ, προτείνει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.

Η Γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι  η άποψη Βέμπερ, ο οποίος επηρεάζει τόσο την καγκελάριο Μέρκελ (CDU) όσο και τον αρχηγό του CSU Χορστ Ζέεχοφερ «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα «σημαντικό μήνυμα. Κι αυτό επειδή ο ευρωπαίος πολιτικός, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του CSU, απομακρύνεται από την μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα.»

Η  παραπάνω θέση είναι γνωστό ότι αποτελούσε για μεγάλο διάστημα ένα πολιτικό-οικονομικό δόγμα τόσο για την ‘Αγκελα Μέρκελ όσο και τον υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρατηρεί  η εφημερίδα. Κατά την τοποθέτηση του Μ. Βέμπερ η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει δεδομένου ότι το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Στο σημείο αυτό ο Βέμπερ τονίζει ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», αναφερόμενος στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα