Αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες η κυβέρνηση της Υεμένης

yemeni_0_0Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αμπντέλ Μάλεκ αλ Μεκλάφι επέμεινε πως η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά διαμήνυσε ότι θα επιστρέψει μόνο αν οι Χούτι άρουν τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο των ΗΕ.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Υεμένης δήλωσαν σήμερα πως αποχωρούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στο Κουβέιτ, έπειτα από την απόρριψη από τους αντιπάλους τους Χούτι της πρότασης των Ηνωμένων Εθνών που στόχευε στον τερματισμό του πολέμου στην χώρα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αμπντέλ Μάλεκ αλ Μεκλάφι επέμεινε πως η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά διαμήνυσε ότι θα επιστρέψει μόνο αν οι Χούτι άρουν τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο των ΗΕ.

«Συμφωνήσαμε στην πρωτοβουλία…τώρα αποχωρούμε από το έδαφος του αδερφικού κράτους Κουβέιτ, αλλά δεν αποχωρούμε από τις συζητήσεις», τόνισε ο Μεκλάφι, ανακοινώνοντας την κίνηση.

«Θα επιστρέψουμε ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μια ώρα μετά την αναχώρηση μας, αν η άλλη πλευρά συμφωνήσει να υπογράψει το έγγραφο το οποίο παρουσίασε η αντιπροσωπεία (των ΗΕ)».

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ πρότεινε στους Χούτι να παραδώσουν τρεις κύριες πόλεις που ελέγχουν, ανάμεσα τους την πρωτεύουσα Σαναά. Σύμφωνα με το σχέδιο, νέες συνομιλίες θα ξεκινήσουν τότε για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει τους Χούτι, ανέφεραν τα μέλη των αντιπροσωπειών στις συνομιλίες.

Οι Χούτι απέρριψαν χθες την πρόταση ως καταδικασμένη να αποτύχει, τονίζοντας με ανακοίνωση τους πως οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειάζεται να είναι συνολική και να μην αναβάλει ένα ψήφισμα σε μεγάλα ζητήματα.

Παράλληλα τόνισαν πως θα παραμείνουν στο Κουβέιτ για τις συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη ξεκίνησαν τον Απρίλιο με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.400 άνθρωποι—οι μισοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι—κι έχει εκτοπίσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια άλλους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα