Αποστόλου: Οι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα καταλήξουν σε καμπαναριά

Η απορροφητικότητα των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης φτάνει ήδη στον πρώτο χρόνο υλοποίησής του το 17% και τα 656 εκατομμύρια ευρώ, επέμεινε, στη δευτερολογία του κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το αγροτικό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για παραπληροφόρηση κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και σημείωσε ότι «στόχος είναι τα χρήματα που θα δοθούν να υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα, σε αντίθεση με προηγούμενα προγράμματα, στο πλαίσιο των οποίων, οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες έψαχναν να βρουν καμπαναριά και δρόμους ώστε να απορροφηθούν κονδύλια». «Εμείς θα διαθέσουμε τα χρήματα αυτά με τρόπο που θα υπηρετήσουν την αγροτική δραστηριότητα», τόνισε.

Ειδικότερα και σχετικά με τις προκηρύξεις των μέτρων, ο υπουργός επεσήμανε ότι ήδη προκηρύχθηκαν ή και βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι το μέτρο για τις ενισχύσεις των παραγωγών σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές έχει ήδη πληρωθεί και είναι ύψους 544 εκατομμυρίων ευρώ στην εξισωτική, ενώ στο πλαίσιο του μέτρου για τους νέους αγρότες έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτημάτων. Το μέτρο αφορά 12.000 νέους αγρότες και είναι ύψους 241 εκατομμύριων ευρώ. Επίσης, έχει προκηρυχθεί η πρόσκληση για την επιλογή τοπικών ομάδων δράσης του Leader, με δαπάνη 322 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, προχωρά και το μέτρο για τη βιολογική γεωργία ύψους 443 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο προχωρά και το πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 προγραμματίζεται η μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων 250 εκατομμύριων ευρώ και η σχετική υπουργική απόφαση έχει δοθεί για διαβούλευση. Εξάλλου, προχωρά το μέτρο για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, ώστε μέσα από ανανεώσιμες πηγές, ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά τόξα, να καλύπτεται το κόστος ενέργειας στη φυτική παραγωγή, και προετοιμάζεται και το έργο των συμβούλων, ώστε να υπάρχουν γεωτεχνικοί εφαρμογών σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα προωθείται ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση ζημιών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα