Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για το Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΝΔ απορρίφθηκε με 153 ψήφους, με μία αναμενόμενη απώλεια για την κυβερνητική πλειοψηφία, τον Δημήτρη Καμμένο, που ψήφισε «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας.

Ψήφισαν συνολικά 280 βουλευτές και υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 127 βουλευτές.

Το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Μετά τα ανήκουστα και προκλητικά που είπε χθες ο χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης, στη νεοναζιστική οργάνωση είχε επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως είχε δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, το βουλευτή Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης. Ο Π. Καμμένος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση.

Αλ. Τσίπρας: Κάποιοι με θράσος δεν θέλουν να δεχτούν τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης (βίντεο)

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή την πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε. Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει.Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία για το Μακεδονικό

Αυτες οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστιουν ιστορικές, είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό.

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή την πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε. Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει.Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε πολιτικό οπορτουνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εσείς τι λέγατε για τη Μακεδονία; Ποια ήταν η θέση» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας.

«Βγήκατε και μας είπατε ότι με τη Συμφωνία «διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς”. Για κακή σας όμως τύχη, την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα ο Γκρουέφσκι, ο κ. Ιβάνοβ και οι συν αυτώ, λένε ακριβώς το ίδιο για τον κ. Ζάεφ. Ότι διχάζει το λαό του για να ενώσει τους Έλληνες» επισήμανε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «η  αλήθεια είναι ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο».

«Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Νομιμοποιήσετε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

«Δεν καταγγείλατε στην ομιλία σας τον εθνικισμό, προφανώς γιατί τον έχετε στην παράταξη σας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και σημείωσε: «Αφήσατε τους βουλευτές σας, αν δεν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες και για εσχάτη προδοσία, με  αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας».

«Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του μέσα στο άδρο της δημοκρατίας,  στο ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «έχετε  τεράστια την ευθύνη, γιατί είστε εσείς αυτός που επιλέγετε τελικά να διχάσετε τους Έλληνες, στην  προσπάθειά σας να ενώσετε την τριχοτομημένη σας παράταξη. Και δεν διστάσατε μάλιστα, να εμπλέξετε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε. Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ειλικρινά, ότι παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού  που έχετε στήσει για το Μακεδονικό, το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε».

Η συμφωνία είναι καλή, που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι

«Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. «Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το άρθρο 1, παρ. 3β, «διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως “πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη “Μακεδόνας”, που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις “πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”. Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει, για πρώτη φορά και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, απόλυτη διαφοροποίηση – μια για πάντα – της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματός της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η ΝΔ δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης

«Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ, σε διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 μιλούσε στη Βουλή για μακεδονική γλώσσα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ: “Έχομεν φάκελλον. Τον κρατούμεν εις το συρτάριν” και συμφωνούσαν μυστικά στη γραμμή της σιωπής; Στη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;». Τα ερωτήματα αυτά έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα αγωνίσθηκε – σε πολύ δύσκολες συνθήκες – για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Σαμαράς όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, συναντάει τον κ. Πινέιρο, Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών την 1η Απριλίου του 1992. Και o Πινέιρο τού παρουσιάζει το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας “απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία”, όπως λέει. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το όνομα “Νέα Μακεδονία”, αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος στο πακέτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία δεν αναφέρεται σε καμία ρύθμιση του έθνους και της γλώσσας, και ο κ. Σαμαράς δεν το ζήτησε από τον κ. Πινέιρο, όπως και στην ενδιάμεση συμφωνία που δεν υπάρχει ούτε καν της ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του όρου “Μακεδόνας” και “μακεδονική γλώσσα” όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καταλόγισε θράσος στη ΝΔ και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αντώνη Σαμάρα, είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είχε την ευθύνη, καθώς σε δυο συνεδριάσεις δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, ήρθε και χρέωσε την ευθύνη στον πρωθυπουργό του». «Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής κατά της εθνότητας και της γλώσσας, να κατοχυρώσει τη θέση του; Ο πύρινος μαχητής ήρθε να πει ότι είμαι εθνομηδενιστής» συνέχισε την κριτική του ο κ. Τσίπρας προς τον Αντώνη Σαμαρά.

«Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, σας ρωτώ λοιπόν ευθέως. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουν γίνει είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους Βόρειους γείτονές μας;» είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι στάση πατριωτική να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας και το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο, Είναι προς το συμφέρον του τόπου να κρατήσουμε με δική μας ευθύνη πια, ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο στην εξωτερική μας πολιτική ;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Συναίσθηση της ιστορικής πατριωτικής ευθύνης»

«Έχοντας όχι την ευθύνη της διαχείρισης του πολιτικού κόστους, αλλά την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της διαχείρισης ενός κρίσιμου για τη χώρα εθνικού θέματος, δηλαδή την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, της ιστορικής πατριωτικής ευθύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως αρνείται να δεχτεί μίζερη πραγματικότητα για τη χώρα.

«Δεν είναι πατριωτισμός να τρέφεις μίσος για τις πατρίδες των άλλων. Δεν είναι πατριωτισμός να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων. Δεν είναι πατριωτισμός τα μεγάλα λόγια, οι μεγαλοστομίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ και η κυβέρνηση μου αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και Περιγράφοντας το όραμα για την Ελλάδα του αύριο, κάλεσε τους πάντες να δουλέψουν σε αυτην την κατεύθυνση, καλώντας επίσης σε καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Σας αξίζει νόμπελ πολιτικής απάτης

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση και στους ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο Μητσοτάκης, τονίζοντας πως ψήφος κατά της πρότασης μομφής είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι ψηφίζοντας κάποιος “όχι” βγάζει αυτόματα ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες.

“Η συμφωνία παράγει τετελεσμένα που είναι δύσκολα να αλλάξουν στο μέλλον. Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Συμπεριλαμβανομένων και τον βουλευτών των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου. Να αντιληφθούν όλοι το πρωτοφανές θέατρο υποκρισίας που έχει στηθεί. Στα λόγια οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συμφωνία. Ισχυρίζονται ότι δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή. Στηρίζουν όμως ταυτόχρονα με πάθος τον πρωθυπουργό και τον κ. Κοτζιά. Δεν παραιτούνται καν από τις υπουργικές τους καρέκλες. Εισάγετε στη συνταγματική τάξη έναν νέο όρο, αυτόν τον ευκαιριακής δεδηλωμένης. Σας αξίζει το νόμπελ πολιτικής απάτης. Εχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από εδώ, όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει για τον κ. Καμμένο μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους της πολιτικής” είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

“Ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφερόταν να λύσει το πρόβλημα. Ήθελε να φαίνεται ότι αυτός θέλει λύση και οι άλλοι τον εμποδίζουν. Έπαιξε από την αρχή ένα μικροπολιτικό παιχνίδι. Ο κύριος στόχος του ήταν να δημιουργήσει πρόβλημα ειδικά στη ΝΔ. Εξάλλου ο κ. Βούτσης είχει προβλέψει αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού μέσω Σκοπιανού. Ο κ. Τσίπρας ουδέποτε επεδίωξε συναίνεση για τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Έκανε μυστική διπλωματία. Περιφρόνησε τους πολίτες που εξέφρασαν τις πατριωτικές τους ανησυχίες.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως το κόμμα του σέβεται και ακούει τους πολίτες και τόνισε πως είναι εδώ “για να σας σταματήσουμε ακολουθώντας κοινοβουλευτικες διαδικασίες. Παίρνουμε δύναμη από τους πολίτες αλλά δεν υποδαυλίζουμε τα ποτάμια της αγανάκτησης.”

Υποστήριξε ακόμα πως ο πρωθυπουργός έψαχνε λύση με κάθε τρόπο χωρίς κόκκινες γραμμές και πως υλοποιεί την ατζέντα άλλων που “τον βρήκαν εύκολο να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες. Μετά από αύριο η ιστορία θα γράψει ότι εσείς είπατε τελικά ναι σε αυτά που όλοι οι προκάτοχοί σας είχαν πει όχι. Μόνο εσείς τα δεχθήκατε. Πρωτοφανής η οπισθοχώρηση από την εθνική γραμμή. Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να υπογραφεί αύριο.”

“Απαξ και αποδέχεστε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, η γεωγραφικός προσδιορισμός δεν έχει αξία. Με τη συμφωνία το κράτος των Σκοπίων παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά ο λαός του όχι. Αν στη Β. Μακεδονία υπάρχουν Μακεδόνες, τότε κάποιος θα μπορούσε να πει ότι υπάρχουν Μακεδόνες στη Ν. Μακεδονία. Έχετε καταλάβει τι κάνατε; Ενισχύετε με τη συμφωνία τον σκοπιανό αλυτρωτισμό.”

Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για έναν πρωθυπουργό που λέει ψέματα.

“Πού είναι το Severna Μacedonia; Μάλλον δεν ξέρετε πού βάζεται την υπογραφή σας. Είναι δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού να λέγεται ο κάθε σκοπιανός μακεδόνας; Και τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα; Με τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας; Μικτές επιτροπές θα γράφουν τα βιβλία της ιστορίας μας;

Είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού, ικανή πλέον για τα πάντα.

Εγώ έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Αμφιβάλλω αν το ίδιο γίνετια με εσάς. Δεν θα επιτρέψω να διχαστούν οι Έλληνες για να ενωθούν οι Σκοπιανοί. Δεν θα επιτρέψω στους Έλληνες να διχαστούν μεταξύ τους. Για εμένα το ή εμείς ή αυτοί είνια ολέθριο.”

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα