Απορρίπτει τις αλλαγές Σκουρλέτη η Γεννηματά

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω… Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε χθες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, προαναγγέλλοντας πως το κόμμα της θα καταψηφίσει τις προωθούμενες από τον κ. Π. Σκουρλέτη κυβερνητικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κ. Γεννηματά, κατά τη σύντομη εισαγωγή της, αφού υπενθύμισε πως ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε «έργο ΠΑΣΟΚ» που ήταν αποτέλεσμα «μιας μεγάλης θεσμικής τομής», εξέφρασε την πεποίθηση πως «χάρη στις προβλέψεις του γλίτωσε τη χώρα από ένα επιπλέον μνημόνιο» και κράτησε τελικά την κοινωνική συνοχή σε τοπικό επίπεδο. Ακολούθως πέρασε στην αντεπίθεση.

Με επίκεντρο το κοινωνικό στίγμα, το οποίο η Χαρ. Τρικούπη καλλιεργεί επισταμένως το τελευταίο διάστημα, κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως αντιμετώπισαν τον θεσμό ως «μνημονιακό» και τελικά τον εγκατέλειψαν στην τύχη του με «σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων» που «οδήγησαν σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων και σε διόγκωση της γραφειοκρατίας». Ακολούθως, περνώντας στο διά ταύτα και στις σημερινές προτάσεις της κυβέρνησης, η κ. Γεννηματά όξυνε τον λόγο της κλιμακώνοντας την ένταση της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «μια επικίνδυνη αντίληψη θέλει να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση στο μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους», κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για έλλειψη θάρρους και ευθύνης να θέσει σε δημόσιο διάλογο και διαβούλευση την πρότασή της. Η κ. Γεννηματά, κατά την πάγια πλέον στρατηγική του κινήματος να θέτει, ει δυνατόν, τη δική του ατζέντα σε όλα τα ζητήματα, τόνισε πως από τη μία μεριά αναμετράται «ο πρωθυπουργός που μοιράζει ψιχία και υποσχέσεις» και από την άλλη η Ν.Δ. «με το μικρότερο κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Με δεδομένο λοιπόν πως το κίνημα απέρριψε τις επικείμενες αλλαγές, το ερώτημα είναι αν απορρίπτει ευθέως και την απλή αναλογική.

Αρμόδιες πηγές απαντούσαν στην «Κ» πως ο «Καλλικράτης» χρειάζεται «βελτιώσεις», χωρίς όμως αυτές να συνδυάζονται με την απλή αναλογική. Το φινάλε εξάλλου της ομιλίας της κ. Γεννηματά, όπου σημείωσε πως «οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική», δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για την τελική στάση του κόμματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα