Απορρίπτει η Κομισιόν την πρόταση Κουρτς για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

simaia-europaiki-enosi-komision-europaiki-epitropiΑπορρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση του προκλητικού για ακόμα μία φορά Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, για ένα μοντέλο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ανάλογο με αυτό που εφαρμόζει σήμερα η Αυστραλία.

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση για άμεση απέλαση όσων εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια της ΕΕ και εξέταση των αιτημάτων ασύλου εκτός ΕΕ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Τόβε Έρνστ, τόνισε πως το «αυστραλιανό μοντέλο δεν είναι ένα παράδειγμα που μπορεί να ακολουθήσει η ΕΕ», καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες είναι «απόλυτα συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και την αρχή της μη επαναπροώθησης».

Εξάλλου, η κ. Ερνστ αναφερόμενη στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την επιστροφή μεταναστών και αιτούντων άσυλο, σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στην Τουρκία 18 Σύροι, οι οποίοι, όμως, δεν είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου. Κανένας αιτών άσυλο Συριακής ή άλλης εθνικότητας δεν έχει επιστραφεί μέχρι στιγμής στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ίδια, οι εν λόγω αιτήσεις ασύλου έχουν εξεταστεί και έχουν περάσει και από τις επιτροπές προσφυγών. Όπως υποστήριξε, έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, ωστόσο, δε θέλησε να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας -της οποία η ρήτρα σχετικά με τους υπηκόους τρίτων χωρών τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου- υπογράμμισε πως ο σχετικός νόμος υπογράφηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Μαΐου 2016. Όμως, πρέπει να διαπιστωθεί ότι «όλες οι διατάξεις εφαρμόζονται πλήρως και αποτελεσματικά απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη, όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα