Απολογισμός της επίθεσης των ΗΠΑ κατά της Συρίας

Σφοδρή η αντίδραση της Ρωσίας στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, η οποία ανέστειλε τη συμφωνία για αεροπορική ασφάλεια στον συριακό εναέριο χώρο αλλά και διέκοψε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ρωσικών και των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

 

Η πολλαπλή πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας πέρασε τις “κόκκινες γραμμές”. Από εδώ και στο εξής “θα αντιδράσουμε έναντι της οποιασδήποτε πρόκλησης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του κοινού κέντρου διοίκησης που έχουν συγκροτήσει η Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ, στη Βαγδάτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο πολλοί Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές κατηγορούν ότι δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο προτού οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν τη Συρία, έγραψε χτες στους επικεφαλής των δύο σωμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει και να τους προειδοποιήσει ότι είναι πιθανές νέες ενέργειες.

«Ενήργησα προς όφελος των ζωτικής σημασίας συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, σε συμφωνία με την εξουσία που μου αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα ώστε να ηγούμαι διεθνών επιχειρήσεων με την ιδιότητά μου του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας» επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια επιστολή προς τους επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. «Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επιπλέον ενέργειες, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, προκειμένου να υπερασπιστούν τα σημαντικά εθνικά τους συμφέροντα» τονίζεται.

Μολαταύτα, η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά το εάν η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση πλέον επιδιώκει την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία -κάτι για το οποίο πιέζουν αρκετοί στην Ευρώπη- ή για το κατά πόσον η επίθεση αποτελούσε απλά μια προειδοποίηση.

Η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία είναι προτεραιότητα για τον Τραμπ. Ο Τίλερσον δήλωσε το Σάββατο ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Τα αντιφατικά μηνύματα εγείρουν πολλά ερωτήματα στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που θέλουν η Ουάσινγκτον να ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής λύσης η οποία θα βασιστεί στην παράδοση της εξουσίας από τον Άσαντ σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

«Οι Αμερικανοί λένε ότι συμφωνούν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να το δείχνει πίσω (από το προσκήνιο). Είναι απόντες από αυτό και μοιάζουν να κινούνται στο σκοτάδι χωρίς κατεύθυνση», ανέφερε ένας ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα