Αποκλιμάκωση της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα ζητά ο Μπαν Κι Μουν

o-BAN-KIMOON-facebook-656x410Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση σε όλα τα μέρη να διευθετούν τις όποιες διενέξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα «με ειρηνικό και φιλικό τρόπο, μέσω διαλόγου και συμφώνως προς το διεθνές δίκαιο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Παραμένει σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες προκαλούν ή κλιμακώνουν τις εντάσεις» στην περιοχή, είπε ο Ντουζαρίτς επικαλούμενος τον Μπαν στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης βάσει της οποίας η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως οριστική και δεσμευτική, και πάντως όχι ως ένας λόγος να κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

«Καλούμε όλα τα μέρη να μη χρησιμοποιήσουν (την απόφαση) ως ευκαιρία να εμπλακούν σε προκλητικές ενέργειες ή ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση» στην περιοχή, ανέφερε ο Έρνεστ μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Η Κίνα διεμήνυσε ότι θα αγνοήσει την απόφαση και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της θα προστατεύσουν την εθνική της κυριαρχία και την ακεραιότητα των χωρικών της υδάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα