Αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μετά από έξι χρόνια «πάγου»

tourkia-kai-israil-apokathistoun-scheseis-exi-chronia-meta-to-mavi-marmaraΕπικυρώθηκε από την τουρκική Βουλή η συμφωνία πλήρους ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, μετά από έξι χρόνια «πάγου» ανάμεσα σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες κατέρρευσαν το 2010, μετά την επιδρομή ισραηλινών στρατιωτών εναντίον του στολίσκου ελευθερίας που έπλεε προς την τότε αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση κατέληξε στο θάνατο 10 τούρκων πολιτών οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο Mavi Marmara.

Η συμφωνία ομαλοποίησης προβλέπει ότι το Ισραήλ θα καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες των θυμάτων ως αποζημίωση. Η πληρωμή θα πρέπει να γίνει εντός των επόμενων 25 εργάσιμων ημερών.

Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία δεσμεύεται ότι δεν θα θεωρήσει τους ισραηλινούς στρατιώτες ποινικά υπεύθυνους για το όλο περιστατικό.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ έχει επιτρέψει τουρκική φιλανθρωπική δραστηριότητα στη Γάζα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία.

Η επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ συμφωνήθηκε λίγο πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ως μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας της τουρκικής πλευράς να αναθερμάνει τις «παγωμένες» σχέσεις της με το Ισραήλ και τη Ρωσία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα