Αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ για το Σχέδιο του Γ. Βαρουφάκη

γηηΚήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων περιλάμβανε το Σχέδιο Β’ ή «Σχέδιο Χ» που προετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως αποκαλύπτει ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» η ομάδα του πρώην υπουργού Οικονομικών με βασικό συντονιστή τον Γκάλμπρεϊθ προετοίμαζε το παραπάνω σχέδιο υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο βιβλίο του ο Αμερικανός οικονομολόγος αποκαλύπτει ότι κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης, ενώ για την εισαγωγή νέου νομίσματος θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, «με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος», ενώ «για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές».

Όπως αναφέρεται ακόμη, «κατά τη μετάβαση στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών», ενώ θα έπρεπε να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων και οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει στο βιβλίο του την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα