Αποκάλυψη: Σαν έμμισθος υπάλληλος της Novartis φέρεται ο κ.Γ.Στουρνάρας

Νέες διαστάσεις, βασισμένες σε έγγραφα, για την πραγματική σχέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα με την εταιρεία Novartis, αποκαλύπτονται τώρα από την ελληνική δικαιοσύνη και προκαλούν ήδη από χθες βράδυ αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Έμμισθες υπηρεσίες συμβούλου τις οποίες απέκρυψε κατά τις  επανειλημμένες αναφορές του στο σκάνδαλο μετά την αποκάλυψη της φερόμενης ανάμιξής του σε αυτό, φέρεται να παρείχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία που έφτασαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με την υπόθεση.

Από το έγγραφο που ήλθε στο φως της δημοσιότητας προκύπτει κατ ‘αρχάς το ερώτημα εάν η σύμβαση την οποία φέρεται να έχει υπογράψει ο τέως υπουργός οικονομικών και νυν κεντρικός τραπεζίτης ήταν συμβατή με το καταστατικό του ΙΟΒΕ στον οποίον ήταν επικεφαλής εκείνη την εποχή.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά πιθανή συμβατική δέσμευση του κ. Στουρνάρα που καθιστούσε την παραπάνω συνεργασία μη ανακοινώσιμη.

Δήλωση Στουρνάρα

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, υποχρεώθηκε χθες τη νύχτα, να παραδεχτεί ότι ήταν έμμισθος υπάλληλος της Novartis! Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, που τόσο καιρό τόνιζε ότι δεν έχει εμπλοκή στο σκάνδαλο και ότι τα δημοσιεύματα που τον ενέπλεκαν ήταν ψεύδη, αποκαλύφτηκε ότι ήταν υπάλληλος της εταιρίας και το έκρυβε!

Με μία δήλωση του, προσπαθεί να δώσει απάντηση στις αποκαλύψεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «αφού δεν βρήκαν τίποτε παράνομο, με κατηγορούν τώρα για τα νόμιμα. Η εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια πριν αναλάβω υπουργός, είναι διαφανής, όσο έκδηλη είναι πλέον η εργολαβία του συκοφάντη που ανέλαβε πάλι με λάσπη να ξελασπώσει τους εντολείς του».

Ειδικότερα επί της ουσίας του θέματος, σύμβαση παροχής υπηρεσιών φέρεται να είχε υπογράψει ο Γιάννης Στουρνάρας με τη Novartis, προκειμένου να παρέχει έμμισθες υπηρεσίες συμβούλου στη φαρμακευτική εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας documentonews.gr.

Σύμφωνα με τις αναφερόμενες στο δημοσίευμα πληροφορίες, η εν λόγω σύμβαση παραδόθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς την Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας φέρεται να είχε υπογράψει την έμμισθη σύμβαση με τη ελβετική φαρμακοβιομηχανία, την περίοδο που κατείχε το θεσμικό αξίωμα του προέδρου του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να έλαβε 4.000 ευρώ μεικτά από τη Novartis για να παρουσιάσει σε μία κλειστού τύπου διαδικασία την τότε οικονομική κατάσταση στην ελληνική αγορά και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως οι έμμισθες παρουσιάσεις του συμβούλου, Γιάννη Στουρνάρα, έγιναν ενώπιον της Διοικητικής Επιτροπής της Novartis σε χώρα που υπέδειξε η εταιρία, με τον έμμισθο σύμβουλο να καλείται να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, συμμετέχοντας στη συζήτηση που θα ακολουθούσε.

Κατά τα έγγραφα, η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου, δίχως να προσδιορίζεται χρονικά από τα υπάρχοντα έγγραφα η ημερομηνία της δεύτερης παρουσίασης. Ωστόσο, η σύμβαση είχε διάρκεια έως 31/12/2011.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την προστατευόμενη μάρτυρα, Αικατερίνη Κελέση, ο κ. Στουρνάρας: «Δωροδοκήθηκε με ικανό ποσό το ύψος του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω. Σε δυο περιπτώσεις τουλάχιστον, προτού συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα, ποσό τουλάχιστον ενός εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork».

Ολόκληρη η σύμβαση που δημοσίευσε το documentonews.gr:

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα