Απλή αναλογική για δήμους και περιφέρειες το 2019

Στη συνέχεια της νομοθέτησης της απλής αναλογικής για τις εθνικές εκλογές, το υπ. Εσωτερικών σχεδιάζει την καθιέρωση της απλής αναλογικής και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των αλλαγών στον Καλλικράτη που επιδιώκει η κυβέρνηση και σαν κίνηση εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών.

Σύμφωνα με το «Εθνος» η απλή αναλογική στους δήμους και στις περιφέρειες, πρακτικά, σημαίνει ότι στο δεύτερο γύρο θα περνούν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι σε ποσοστά, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1. Ωστόσο οι παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε προσφάτως πως θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων και ότι δεν θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα