Απειλές Γιούνκερ σε περίπτωση Brexit

ftersΗ Βρετανία θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την θέση της ως τρίτης χώρας σε περίπτωση Brexit, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο κ. Γιούνκερ είναι «πεπεισμένος» ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να αντεπεξέλθει σε περίπτωση Brexit, λέει: « Είμαι σίγουρος ότι «οι αποστάτες» δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές τις αγκάλες. Εάν οι Βρετανοί πουν όχι στην Ευρώπη, πράγμα που δεν ελπίζω, η κοινοτική ζωή δεν θα συνεχισθεί όπως πριν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί ότι θα αντιμετωπισθεί ως ένα τρίτο κράτος χωρίς να του κάνουμε χάρες. Δεν είναι απειλή, όμως οι σχέσεις μας δεν θα είναι ίδιες με τις σημερινές», προειδοποιεί.

Αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανίδρυσης. Σε αυτήν δε την περίπτωση θα πρέπει άραγε να είναι αγγλικού τύπου ή να εστιασθεί στον πυρήνα των (έξι) ιδρυτικών χωρών;

«Ανάμεσα στους έξι δεν έχουμε ταύτιση απόψεων. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη ρύθμιση που αποφασίσαμε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, για την οποία κανείς δεν μιλάει κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Δεν θα είναι εύκολο», ομολογεί ο Ζαν-Κλοτν Γιούνκερ. « Δεν είμαι καχύποπτος σχετικά με την ιδέα επανίδρυσης της Ευρώπης, όμως κάτι τέτοιο θα προστεθεί στην ευρωπαϊκή διαίρεση, εάν μια μεγάλη πρωτοβουλία ξεκινήσει από ένα από τα μεγάλα κράτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα την υποστηρίξει».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα