«Απαραίτητο βήμα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, το πολυνομοσχέδιο» (βίντεο)

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, τόνισε στην ενημερωτική εκπομπή του Καναλιού της Βουλής «Πρωινή Ανάγνωση» πώς «το πολυνομοσχέδιο είναι το απαραίτητο βήμα από την δική μας πλευρά για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Ένα εξαιρετικά κρίσιμο βήμα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία που βάζει τέλος στην αβεβαιότητα».

Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων για την συζήτηση που ξεκινά σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, ο Χρ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι το απαραίτητο βήμα από την δική μας πλευρά για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο βήμα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μπαίνει τέλος στην αβεβαιότητα, η οποία είχε δημιουργήσει και μια στασιμότητα το πρώτο τετράμηνο του 2017. Αποτυπώνονται μέσα σε αυτό το πολυνομοσχέδιο τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η οποία κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα. Η όποια καθυστέρηση αφορούσε στις διαφορές του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και κυρίως με την γερμανική κυβέρνηση, που έβαζε σαν απαραίτητο όρο για την συνέχιση του προγράμματος, την συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό.»

Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς εξήγησε ότι το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και 2020 και εφόσον είμαστε στους στόχους του 3,5% θα ενεργοποιηθούν τα θετικά αντίμετρα ύψους 1% του ΑΕΠ.

«Βλέπω στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων να γράφονται πράγματα που είναι μακριά από την πραγματικότητα. Η ΝΔ είχε δεσμευτεί στο παρελθόν σε πολύ μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αν τα μεταφράσουμε σε χρήμα θα έπρεπε να έχουμε άλλα 20 δις μέτρα.»

Στην συνέχεια ανέφερε τα νούμερα που αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο εκτιμώντας πως υπάρχει η δυνατότητα και οι στόχοι του 3,5% να πιαστούν ώστε να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, αλλά και να υπάρξει και μέρισμα στο τέλος κάθε έτους από την υπεραπόδοση, ώστε να διανεμηθεί στην κοινωνία. «Δεν μπορεί όμως η κυβέρνηση να δεσμευτεί αυτή την στιγμή που ακριβώς θα κατανείμει το κοινωνικό μέρισμα» είπε. Κατόπιν απάντησε για τα ζητήματα παρέμβασης της πολιτείας στην αγορά και στην καθημερινότητα του πολίτη μέσα στις συνθήκες κρίσης και παρατεταμένης λιτότητας, αναφέροντας σαν παράδειγμα τα θετικά αντίμετρα για την επιδότηση ενοικίου. «Είμαστε μια κοινωνία και μια οικονομία που έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή. Επομένως η ανάταξη αυτής της κατάστασης, χρειάζεται προγραμματισμένα βήματα και χρόνο» είπε.

Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους ο κ. Μαντάς είπε:

« Η προηγούμενη κυβέρνηση ακολουθούσε διαφορετική στρατηγική, επιζητώντας χαρτιά βιωσιμότητας του χρέους. Έτσι εγκλωβίστηκε σε σενάρια δέσμευσης για υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να βλέπει την πλευρά του χρέους. Από τη δική μας πλευρά περιμένουμε επεκτασιμότητα των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας, τέτοια ώστε να μπορούμε να λειάνουμε κάποιες κορυφώσεις που υπάρχουν. Αν και το χρέος είναι μια μακριά διαδικασία και απαιτεί συνεχή προσπάθεια που θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε κάποια άλλη φορά εκτενέστερα.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα