«Αξιόπιστο ηγέτη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας τον Τραμπ

1096776_download_-3-_1Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έναν «αξιόπιστο ηγέτη» μετά τη συνάντησή τους χθες Πέμπτη, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις αναφορικά με δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και οι οποίες είχαν προκαλέσει ανησυχία για τις διμερείς σχέσεις.

Ο Άμπε στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των 90 λεπτών που είχε με τον Τραμπ στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν είπε: «Οι συνομιλίες με έκαναν να νιώσω βέβαιος ότι μπορούμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης». Παρόλα αυτά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς επρόκειτο για ανεπίσημη συνάντηση.

Ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Facebook συνοδευόμενη από μια φωτογραφία του με τον Άμπε έγραψε: «Χάρηκα που ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πέρασε από το σπίτι μου και ξεκίνησε μια μεγάλη φιλία».

Η ηγεσία της Ιαπωνίας ανησυχεί για το μέλλον των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στο επίκεντρο της διπλωματίας του Τόκιο, αλλά και της πολιτικής του για την εθνική ασφάλεια.

Ο Τραμπ ενίσχυσε τις ανησυχίες στην Ιαπωνία και την περιοχή κάνοντας σχόλια σχετικά με την πιθανότητα το Τόκιο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με τη δήλωσή του ότι θα ζητήσει από τους εταίρους των ΗΠΑ να πληρώνουν περισσότερα για να διατηρήσουν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφός τους υπό την απειλή της αποχώρησης και με την αντίθεσή του στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με 12 χώρες της περιοχής του Ειρηνικού.

Ο Άμπε συνεργάστηκε στενά με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την εμπορική αυτή συμφωνία, που εντασσόταν στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας στην περιοχή, αλλά αποτελούσε και θεμελιώδη λίθο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

«Οι συμμαχίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμπιστοσύνη. Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ είναι ένας αξιόπιστος ηγέτης», επεσήμανε ο Άμπε, χαρακτηρίζοντας τη συζήτησή τους «ειλικρινή» που διεξήχθη «σε θερμή ατμόσφαιρα».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δέχθηκε να συναντηθεί με τον Τραμπ ξανά ώστε να συζητήσουν πιο εκτενώς. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα συμβεί πριν την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Στο Τόκιο ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο σχολίασε: «Η συζήτηση διήρκεσε περισσότερο απ’ όσο ήταν προγραμματισμένο, γεγονός που σημαίνει ότι (οι δύο άνδρες) ήταν στο ίδιο μήκος κύματος και ότι πήγε καλά».

Διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι, παρά την καλή ατμόσφαιρα, είναι δύσκολο ακόμη να εκτιμηθεί ποια θα είναι η πολιτική του Τραμπ αναφορικά με θέματα ασφαλείας μέχρις ότου προχωρήσει στον διορισμό βασικών συνεργατών του και μελών της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα