Site icon The Indicator

Αν. Ξανθός: Στο ίδιο μνημονιακό περιβάλλον υλοποιείται ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο

“Ποιο είναι το οικονομικό-κοινωνικό-πολιτικό  πλαίσιο του  πολυνομοσχεδίου;”, ήταν το ερώτημα που έθεσεο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη σημερινή συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που κλείνει την 3η αξιολόγηση.

Κι έδωσε την εξής απάντηση: “Σύμφωνα με την αντιπολίτευση είναι ένα περιβάλλον οικονομικής  καταστροφής,  χρεωκοπίας και ανυποληψίας της χώρας,  επιδεινούμενης φτωχοποίησης της κοινωνίας,  επικείμενης πολιτικής ανατροπής λόγω γενικευμένης απαξίωσης μιας κυβέρνησης που κυβερνά στηριζόμενη στα ψέματα.  Αυτό ακριβώς είναι το θεμελιώδες ψέμα,  το δομικό πρόβλημα της κριτικής της αντιπολίτευσης που καθιστά αναξιόπιστη όλη την υπόλοιπη επιχειρηματολογία της,  ακόμα και αν βασίζεται σε πραγματικά προβλήματα και αδιαμφισβήτητες  αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων του  δημοσιονομικού προγράμματος.  Η αλήθεια λοιπόν,  σε πλήρη αναντιστοιχία με την «τοξική» ενημέρωση των συστημικών ΜΜΕ και την «τοξική» κριτική που ασκείται αυτές τις μέρες,  είναι ότι για 1η φορά το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφυκτική επιτροπεία αποκτά συγκεκριμένες και μετρήσιμες υλικές προϋποθέσεις (μακρoοικονομικοί δείκτες,  υπερπλεόνασμα,   ανεργία,  ιδιωτική κατανάλωση,  επενδύσεις,  αύξηση οικοδομικής δραστηριότητας,  αύξηση καταθέσεων,  πολιτική σταθερότητα κλπ).

“Για 1η φορά έχουμε πολυνομοσχέδιο αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά,  αντίθετα,  με  πολλά θετικά διαρθρωτικά μέτρα,  όπως για παράδειγμα οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας”, τόνισε ο υπουργός Υγείας, για να επισημάνει ότι οι διατάξεις που αφορούν το Υπουργείο Υγείας αποτελούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική,  στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας και στη νομοθεσία που διέπει  του  Ιατρικούς  Συλλόγους.

“Δεν πρόκειται για μέτρα περιορισμού των δημόσιων δαπανών υγείας,  δεν ισχυριζόμαστε ότι επιλύουν όλα τα εκκρεμή προβλήματα στο χώρο  της Υγείας,  αλλά σαφώς υπηρετούν τον πολιτικό στόχο της καθολικής υγειονομικής κάλυψης μέσα από ένα σύγχρονο,  βιώσιμο και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.  Πρόκειται επίσης για ρυθμίσεις που έχουν γίνει αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους επιστημονικούς,  κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς,  είναι βεβαίως προϊόν διαπραγμάτευσης και τελικής συμφωνίας με τους «θεσμούς» (άρα εμπεριέχουν και στοιχεία συμβιβασμού)  και σε καμιά περίπτωση δεν εισάγονται αιφνιδιαστικά στο συζητούμενο πολυνομοσχέδιο”, υπογράμμισε.

Οι ρυθμίσεις

Όπως είπε ο Ανδρέας Ξανθός:

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις :

“Αυτό που αποτυπώνεται και με το σημερινό πολυνομοσχέδιο,  είναι ότι  στο ίδιο μνημονιακό περιβάλλον υλοποιείται ένα διαφορετικό  πολιτικό σχέδιο και ότι στο ίδιο περιβάλλον λιτότητας μπορούν να υπάρξουν άλλες  κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Υγείας.

Και κατέληξε με το εξής:

“Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι δεν έχουν ακυρωθεί οι ιδεολογικές-στρατηγικές-προγραμματικές μας διαφορές (όπως δήλωσε ο κ.  Βορίδης) και ότι η διάκριση Αριστεράς και  Δεξιάς είναι παρούσα,  ισχυρή και ευδιάκριτη και αφορά πρωτίστως το θέμα των ανισοτήτων και το πρόταγμα των κοινωνικών δικαιωμάτων,  των συλλογικών αγαθών,  της κοινωνικής αναδιανομής  και της ισότητας των πολιτών.   Αυτό  το πρόταγμα υπερασπιζόμαστε στην Υγεία με το πολιτικό  σχέδιο της καθολικής κάλυψης των υγειονομικών αναγκών, που αποτελεί «διαιρετική τομή» στην πολιτική Υγείας σε όλο τον κόσμο.  Οι όπου γής νεοφιλελεύθεροι  θέλουν ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμό στην Υγεία, που διευρύνουν  τις ανισότητες και τα εμπόδια πρόσβασης (ακραίο παράδειγμα ο Τράμπ),  οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις προτάσσουν την ισότιμη και καθολική πρόσβαση στην Υγεία μέσα από την αλλαγή συσχετισμών Δημόσιου –Ιδιωτικού.  Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά,  αυτή  εκφράζεται στις πολιτικές μας επιλογές,  γι’ αυτούς τους λόγους  έχουμε καταφέρει να αλλάξει η  πολιτική ατζέντα  στην Υγεία και να αντιμετωπίσουμε   προβλήματα  με τα οποία  εσείς δεν είχατε ποτέ  ασχοληθεί (ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων,  περιορισμός της «υγειονομικής φτώχειας»,  ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης,   «ηθικοποίηση» του Συστήματος Υγείας,  μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ, στις προμήθειες,  στο φάρμακο,  στο ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ,  στην ιατρική εκπαίδευση κλπ)”.

Exit mobile version