Αν. Καββαδία: Η Ευρώπη έχει υποστεί σοβαρή διπλωματική ήττα και υφίσταται τις συνέπειες

Σε συζήτηση για επίκαιρα θέματα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έθεσε το ζήτημα του ρόλου της Ευρώπης στις πρωτοβουλίες ειρηνευτικών διαδικασιών στη Συρία όπου τοποθετήθηκαν 22 βουλευτές.

 

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, προειδοποίησε πως το ενδεχόμενο μιας ακόμη στρατιωτικής παρέμβασης σε μια ταραγμένη χώρα της Μέσης Ανατολής, αυτή τη φορά στη Συρία, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο με την απειλή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Θα πρέπει να είναι προφανές ότι η μόνη λογική πορεία δράσης είναι μια συνολική και ειρηνική λύση στη συριακή τραγωδία και για την Ευρώπη, αυτό, θα έπρεπε να αποτελέσει ενοποιητικό στόχο», είπε.

Επίσης, συσχέτισε πολλές από τις κύριες προκλήσεις για την Ευρώπη με τη εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία: τις ανανεωμένες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, την άνοδο του ισλαμικού φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας που συνδέεται με το ΙΚ και κυρίως τις χειρότερες ανθρωπιστικές και προσφυγικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

« Πώς ανταποκρίθηκε η Ευρώπη στην πρόκληση αυτή; Μπορούμε να πούμε ειλικρινά ότι έχει επιτύχει μια επιτυχημένη πολιτική; Μπορούμε να πούμε με ειλικρίνεια ότι η Ευρώπη πέτυχε τη φιλοδοξία της να γίνει ένας πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη γεωγραφική της περιοχή; Προφανώς, η απάντηση πρέπει να είναι όχι», είπε χαρακτηριστικά καυτηριάζοντας την απραγία της Ευρώπης στο θέμα της Συρίας.

Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη δεν κατάφερε να παρουσιάσει στη διεθνή κοινότητα ένα αξιόπιστο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία, φέρνοντας όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των ΗΠΑ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε κάνοντας απολογισμό της στάσης της Ευρώπης εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπόρεσε να αναλάβει δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για να φέρει ειρήνη σε μια χώρα που, τελικά, ανήκει στη γεωπολιτική γειτονιά της.

« Για μια ακόμη φορά, η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υιοθετήσει μια πραγματικά κοινή θέση για τη συριακή κρίση, και μάλιστα μια κοινή διπλωματική στρατηγική για την επίλυσή της ».

Η Αννέτα Καββαδία δήλωσε πως η Ευρώπη έχει υποστεί σοβαρή διπλωματική ήττα και υφίσταται τις συνέπειες.

Αναρωτιέται όμως αν όντως είναι πολύ αργά για να δείξει η Ευρώπη ότι οι διακηρύξεις της σχετικά με το ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει ως δύναμη για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον είναι κάτι περισσότερο από κενές λέξεις.

« Ας ελπίσουμε ειλικρινά όχι. Αλλά ο χρόνος τελειώνει», ανέφερε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα