Ανώνυμα θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για υποχρεωτική αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων κρίνοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία τους από εκφοβισμό ή εκδίκηση.
Μετά την απόφαση της έδρας του Εφετείου η κατάθεση των πέντε πρώην χρυσαυγιτών (Μάρτυρες Α, Β, Γ, Δ, Ε) θα γίνει ανώνυμα, χωρίς φυσική παρουσία στο δικαστήριο, με σύστημα ηχητικής τηλεδιάσκεψης από το κτίριο της ΓΑΔΑ, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου προστατεύομενου μάρτυρα.
Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου είχε εισηγηθεί να γίνει δεκτή η ένσταση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για φυσική παρουσία των συγκεκριμένων μαρτύρων υποστηρίζοντας ότι δεν απειλούνται. «Και άλλοι μάρτυρες έχουν καταθέσει για την υπόθεση αλλά δεν έχουν απειληθεί από τρίτα πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας το σκεπτικό της η εισαγγελέας είχε αναφερθεί και στον Ηλία Σταύρου υποστηρίζοντας: «Μας είπε ότι ουδείς τον ενόχλησε από την αποχώρησή του, ούτε την οικογένειά του, επομένως πρέπει να γίνει γνωστό το αίτημα της υπεράσπισης να προσέλθουν αυτοπροσώπως στο ακροατήριο».
Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Αγωγή έχει λάβει την απόφαση να μην εξετάσει τους συγκεκριμένους μάρτυρες λόγω αντίθεσής της από θέση αρχής στο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. «Εμείς δεν υποτιμούμε καθόλου τον φόβο των μαρτύρων, τον κατανοούμε πλήρως, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι  η επωνυμία είναι αυτή που παρέχει, εν προκειμένω, προστασία. Δεν πρόκειται, όμως, να “συμφιλιωθούμε” με τον “τρομονόμο” ούτε στο ελάχιστο.(…) Δεν θα επιτρέψουμε στη Χ.Α. να παραστήσει το θύμα. Γι’ αυτό δηλώσαμε πως δεν θα εξετάσουμε ανώνυμους μάρτυρες», δήλωσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα