Αντρές Σολιμάνο:Η λιτότητα χωρίς τέλος δεν είναι λύση

Το τρίπτυχο ελάφρυνση του χρέους, άμεση εφαρμογή ενός αναπτυξιακού προγράμματος που να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προστασία των εθνικών περιουσιακών στοιχείων, προτάσσει ως ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την άμβλυνση των κοινωνικών δυσχερειών, ο Χιλιανός οικονομολόγος, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δρ Αντρές Σολιμάνο.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τίτλο: «Παγκόσμιος καπιταλισμός σε αταξία: Ανισότητα, Χρέος και Λιτότητα» (“Global Capitalism in Disarray: Inequality, Debt, and Austerity”), ο αναπληρωτής καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής και σύμβουλος της οικονομικής επιτροπής του ΟΗΕ για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική εκφράζει την πεποίθηση ότι εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να περιορίζεται στην επίτευξη αυτών των προτεραιοτήτων και τονίζει πως η τρέχουσα προσέγγιση της αέναης προσαρμογής είναι αμφίβολης βασιμότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Σολιμάνο, κάτοχος διδακτορικού στα οικονομικά από το ΜΙΤ, καυτηριάζει την επιβληθείσα πολιτική της λιτότητας από τους πιστωτές της στην Ελλάδα και σημειώνει πως η ελληνική κατάσταση της παρατεταμένης συρρίκνωσης και της στασιμότητας, της ανεργίας και της μετανάστευσης των ταλαντούχων ανθρώπων με επιχειρηματικές δεξιότητες είναι πολύ επιζήμια και μη παραγωγική για τη διόρθωση των ανισορροπιών.

Συγκρίνοντας, μάλιστα, την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα με την κρίση που βίωσε η Χιλή το 1982-3, παρατήρησε μια αυστηρότερη στάση από τους Ευρωπαίους πιστωτές προς την Ελλάδα απ΄ ό,τι αντιμετώπισε η χώρα του στη δεκαετία του 1980 από τους εξωτερικούς πιστωτές.

 Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην ελληνική κρίση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός διαφορετικού πλαισίου για την Ελλάδα, που να περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, το τέλος στις επιβληθείσες ιδιωτικοποιήσεις, τη σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση και κεφάλαια για την προστασία των συντάξεων και των μισθών. Η λιτότητα χωρίς τέλος δεν είναι λύση για καμία χώρα, τόνισε στο Πρακτορείο, σταχυολογώντας το δικό του μήνυμα στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στις πολιτικές του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως κατατείνουν στον τερματισμό της παγκοσμιοποίησης όπως την ξέρουμε. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ανησυχία του για την παγκόσμια οικονομία και τη Δημοκρατία και διέκρινε ομοιότητες με τη δεκαετία του 1930.

Τέλος, ο κ. Σολιμάνο σκιαγραφεί τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομείται το νέο του βιβλίου, επισημαίνοντας πως οι αναγνώστες μπορούν να βρουν μια ανάλυση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που τροφοδοτούν την τρέχουσα δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος με την καθεστηκυία τάξη και ίσως να εξηγεί τη στροφή προς τον οικονομικό εθνικισμό που βλέπουμε σήμερα

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα