Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών η Facebook

Μια από τις χειρότερες ημέρες στην ιστορία του βίωσε χτες ο κολοσσός των μέσων δικτύωσης, Facebook, καθώς τα έσοδα της, εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, εταιρείας αλλά και ο αριθμός των ενεργών χρηστών κατά το β΄τρίμηνο του έτους της κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

H ανακοίνωση των δυσχερών αυτών αποτελεσμάτων οδήγησε σε απότομη βουτιά της μετοχή της κατά 7%, ενώ στη συνέχεια ξεπέρασε το 24% μετά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, κατά τη διάρκεια της οποίας ο CFO του Facebook ανέφερε ότι η επιβράδυνση αναμένεται να συνεχιστεί.

Αποτέλεσμα ήταν η Facebook να βρεθεί κάποια στιγμή να χάνει σε κεφαλαιοποίηση έως και 151 δισ. δολάρια, με τους αναλύτές να εκφράζουν φόβους ότι αν η κατρακύλα της μετοχής συνεχιστεί και στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι η μεγαλύτερη απώλεια αξίας σε μία μόνο ημέρα, σπάζοντας τα αρνητικά ρεκόρ των Intel και Apple.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο β΄ τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν στα 5,12 δισ. δολάρια, 1.74 δολάρια, δηλαδή, ανά μετοχή ξεπερνώντας τα 3,89 δισ. δολάρια ή 1,32 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Ωστόσο, τα κέρδη δεν ήταν αυτά που έπληξαν την εταιρεία, αλλά η ξαφνική μείωση των εσόδων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 13,23 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 13,36 διδ. δολάρια που είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, μείωση κατέγραψαν και οι ενεργοί χρήστες παγκοσμίως σε ημερήσια βάση καθώς βρέθηκαν στους 1,47 δισ. έναντι των εκτιμήσεων για 1,49 δισ.

«Το Facebook πληρώνει για όλα της τα λάθη με τη μια και ο λογαριασμός είναι μεγάλος», αναφέρει ανάλυση του Marketwatch στην οποία σημειώνεται ότι η εταιρεία τελικά αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των ψεύτικων ειδήσεων κατά τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ καθώς και της ανησυχίας που έχει προκληθεί σχετικά με την παραβίαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης των εσόδων αναμένεται να συνεχίσουν να επιβραδύνονται στο δεύτερο μισό του έτους και εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CFO του Facebook, Ντέιβιντ Γουένερ. Επίσης, ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση των δαπανών κατά 50-60% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα