Αντικρουόμενα μηνύματα για την αγορά πετρελαίου

Σε μία προσπάθεια να στείλει μήνυμα για μείωση των τιμών στην αγορά πετρελαίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, προανήγγειλε την αύξηση της προσφοράς κατά 2 εκατ. βαρέλια από τη Σαουδική Αραβία. Το πρόβλημα, όπως αποδείχθηκε, λίγο αργότερα, είναι ότι το Ριάντ δεν είχε δεσμευθεί ποτέ για κάτι τέτοιο.

«Μόλις μίλησα με τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και του εξήγησα ότι εξαιτίας της αναταραχής και των προβλημάτων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα του ζητώ να αυξήσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, ίσως έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, για να καλύψει το κενό…. Οι τιμές πολύ υψηλές! Συμφώνησε!» έγραψε με εμφανή ενθουσιασμό στο λογαριασμό του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αναγγελία μίας συμφωνίας για τέτοιου μεγέθους αύξηση της προσφοράς- και μάλιστα από μία μόνο χώρα του ΟΠΕΚ- την ώρα που πριν από λίγο καιρό το καρτέλ συμφώνησε να αυξήσει συνολικά την παραγωγή του κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γέννησε προσδοκίες για υποχώρηση των τιμών του αργού τύπου μπρεντ, που έχουν και πάλι φτάσει μία ανάσα από τα 80 δολάρια το βαρέλι, έχοντας παρουσιάσει άνοδο της τάξης του 17% από τις αρχές του έτους. Τα κέρδη για το αμερικανικό αργό υπερβαίνουν στο ίδιο διάστημα το 20%.

Οι προσδοκίες γρήγορα διαψεύστηκαν με τηλεγράφημα του σαουδαραβικού πρακτορείου ειδήσεων, στην οποία επιβεβαιωνόταν η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών και το γεγονός ότι συζητήθηκαν τρόποι για επαναφορά της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου και συγκράτηση των τιμών. Ωστόσο το σχετικό τηλεγράφημα δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένη συμφωνία και δεν είχε καμία αναφορά στην ποσότητα των 2 εκατ. βαρελιών.

Λίγο αργότερα ακολούθησε και νέα διάψευση της ανάρτησης του Τραμπ. Αυτή τη φορά… από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο. Χρειάστηκε να περάσουν 14 ώρες από το «τιτίβισμα» Τραμπ για να βγει η επίσημη δήλωση του Λευκού Οίκου, η οποία ανέφερε: «Σε απάντηση των ανησυχιών του προέδρου για το έλλειμμα προσφοράς στην αγορά πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι διαθέτει έξτρα παραγωγική δυνατότητα 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Ο βασιλιάς Σαλμάν δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει με σύνεση αυτή τη δυνατότητα, εάν όταν και εάν κρίνει αναγκαίο για να διασφαλίσει την ισορροπία και τη σταθερότητα στην αγορά και πάντα σε συντονισμό με τους εταίρους του στον ΟΠΕΚ».

 

πηγή    Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα