Έμπειροι διπλωματικοί παρατηρητές σημείωναν νωρίς σήμερα το πρωί ότι η παραπάνω γενική εικόνα δεν αποκλείεται να εξυπηρετεί απλά διαπραγματευτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν στη φάση αυτή των συνομιλιών και τις δύο πλευρές.
Στο μεγάλο κάδρο της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, η σκοπιανή κυβέρνηση «άδειασε» πλήρως τον διαπραγματευτή της Βάσο Ναουμόφσκι, ο οποίος μετά τη χθεσινή συνάντηση με το Νίμιτς, δήλωνε ότι η δέσμη ιδεών που αυτός παρουσίασε, απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του.
Αμέσως μετά, η επίσημη θέση της σκοπιανής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με επίσημη ανακοίνωση, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη καθώς έκανε λόγο για τη δημιουργία ενεργών προϋποθέσεων, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Στην Αθήνα η κυβέρνηση εμφανίζεται να εργάζεται μεν για την επίλυση του ονοματολογικού, θεωρώντας ότι η συγκυρία είναι ευνοική, ( Ο Ζάεφ επιθυμεί να κλείσει το θέμα και οι αμερικάνοι να βάλουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ), ενώ παράλληλα χθες, κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώθηκε η ανάγκη να μην έλθει σε σύγκρουση με τους πολίτες που αντιμετωπίζουν καχύποπτα τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος.
Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κ’όμματος επεξηγούσαν:”Έχουμε και στη δική μας βάση διαφωνούντες με την χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της πΓΔΜ. Δεν σημαίνει πως όσοι διαφωνούν είναι εθνικιστές. Αυτό συζητήθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία. Χρειάζονται ήπιοι τόνοι”.
Χθες η ΠΓ που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αποφάσισε το κόμμα να πάρει πρωτοβουλίες και να οργανώσει εκδηλώσεις ώστε να διευκρινίζει προς τους πολίτες το ιστορικό του χρονίζοντος ζητήματος και να υπενθυμίζει τι έχει συμβεί από το 1992 έως σήμερα.
Χθες σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για το θέμα αυτό στην ΠΓ είπε ότι είναι κρίσιμο να ηττηθούν “οι εθνικιστικές δυνάμεις”, χωρίς να αφήσει την παραμικρή υπόνοια ότι σε αυτές εντάσσεται και ο Πάνος Καμμένος.
Η πρόταση πάντως που διατύπωσε ο κ. Καμμένος για την υπό όρους διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, προκαλεί εκ των πραγμάτων αμηχανία στην Κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός στο Μαξίμου.
Αλλά και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές που εκφράζουν τη δημόσια δυσαρέσκειά τους με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για τα περί Δημοψηφίσματος, όπως έπραξε χθες ο Γιώργος Βαρεμένος, λέγοντας στη Βουλή πως δεν …καταλαβαίνει τη φιλολογία περί Δημοψηφίσματος.
Ανοίγει ο δρόμος για συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το τετ α τετ που είχε ζητήσει ο Ζόραν Ζάεφ από τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη συμμετοχή αμφότερων στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός ( 23/01), το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί.
Το ραντεβού των δύο, άλλωστε θα είναι και η πρώτη αδιαμεσολάβητη “συνεννόησή” τους μετά το επίσημο άνοιγμα της διαπραγμάτευσης υπό τον Μ. Νίμιτς και τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΓΔΜ:
«Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.
Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές.
Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».