Αντιδράσεις στη Γαλλία για το νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο Macron

Αντιδράσεις προερχόμενες από πολλές πλευρές προκαλεί το νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται από την Δευτέρα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Κι αυτό διότι ενώ αρκετοί υποστηρίζουν πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή η Marine Le Pen το χαρακτηρίζει άτολμο και ήπιο.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η έγκρισή του είναι αναγκαία, διότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015 -ήδη, άλλωστε, με την έκτη συνεχόμενη παράτασή της, ως τον Οκτώβριο, καθίσταται η πιο μακρόχρονη περίοδος υπό το συγκεκριμένο καθεστώς μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στην Αλγερία, πριν από μισό και πλέον αιώνα.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν η Γαλλία να μείνει ανοχύρωτη απέναντι στην τρομοκρατική απειλή και, για τον λόγο αυτό, οφείλει να θεσμοθετήσει αυξημένες αρμοδιότητες στις αρχές. Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που προκαλεί αντιδράσεις, τόσο εντός των κομμάτων (Σοσιαλιστές και Ανυπότακτη Γαλλία, κατά κύριο λόγο) όσο και από την πλευρά του ΟΗΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ειδικοί του διεθνούς οργανισμού σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να παγιώσει τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2015 και «να εγκαθιδρύσει με αυτό τον τρόπο νομικά μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Η κανονικοποίηση μέσω αυτού του νομοσχεδίου εξουσιών που ισχύουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης απειλεί σοβαρά την ακεραιότητα της προστασίας των δικαιωμάτων στη Γαλλία, τόσο στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας όσο και σε πιο ευρύ πλαίσιο», προειδοποίησε η Fionnuala Ní Aoláin, ειδική σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ΟΗΕ.

Η ίδια είχε απευθύνει, στις 22 Σεπτεμβρίου, μια επιστολή στη γαλλική κυβέρνηση στην οποία υπογράμμισε ότι πολλά άρθρα του νομοσχεδίου απειλούν, σύμφωνα με την ίδια, τα δικαιώματα στην ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια, το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη και τις ελευθερίες της κυκλοφορίας, των ειρηνικών συναθροίσεων καθώς και της έκφρασης, της θρησκείας ή των πεποιθήσεων.

«Την ώρα που η Γαλλία ενισχύει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, το προσχέδιο περιλαμβάνει έναν αριθμό μέτρων ασφαλείας που θα εισαγάγουν στο κοινό ποινικό δίκαιο πολλούς περιορισμούς στις πολιτικές ελευθερίες που ισχύουν αυτή την περίοδο στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», τονίζει η ειδικός. Προτείνει δε η διάρκεια της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι περιορισμένη σε χρόνο, να αναθεωρείται τακτικά και να απαντά στα κριτήρια της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας.

Ο συνάδελφός της Michel Forst, ειδικός ερευνητής για την κατάσταση των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο αυτό στο έργο των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Υπάρχει, βεβαίως, και η αντίθετη άποψη. «Η απειλή δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη», όμως η απάντηση της κυβέρνησης είναι να διαμηνύσει ότι «μειώνουμε τις άμυνές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Christian Jacob, επικεφαλής της κοινοβουλευτικές ομάδας των δεξιών Ρεπουμπλικάνων.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο και την επικεφαλής του, κάνουν λόγο για «αμυντικό και χαλαρό» νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, «που ενισχύει την εσωτερική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», εγκρίθηκε από τη Γερουσία τον Ιούλιο και τώρα συζητείται στην Εθνοσυνέλευση.

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα