Αντιδράσεις για την επικείμενη απόφαση Trump για την Ιερουσαλήμ

Οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ με την οποία θα αναγνωριζόταν η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα τροφοδοτούσε τον εξτρεμισμό και τη βία, προειδοποίησε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπντουλ Γάιτ.

Ο Γάιτ έκανε το σχόλιο αυτό μία ημέρα μετά τη δήλωση ενός αμερικανού αξιωματούχου κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να κάνει ακριβώς αυτή την ανακοίνωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

“Σήμερα δηλώνουμε πολύ καθαρά ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα ήταν δικαιολογημένη (…) Δεν θα υπηρετήσει την ειρήνη ή τη σταθερότητα, απεναντίας θα τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την καταφυγή στη βία”, ανέφερε ο Γάιτ σε μια ανακοίνωσή του η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Αραβικού Συνδέσμου. “Ωφελεί μόνο τη μία πλευρά· την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία διάκειται εχθρικά έναντι της ειρήνης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση όλης της πόλης στο Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει την πόλη—όπου βρίσκονται ιεροί τόποι των εβραίων, των μουσουλμάνων και των χριστιανών—αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι πληροφορίες για την ανακοίνωση που φέρεται να σχεδιάζει να κάνει ο Τραμπ, αναιρώντας τη θέση των προκατόχων του ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να κριθεί μέσω διαπραγματεύσεων, ήδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα