Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη έξοδο στις αγορές

Εδώ και λίγες ώρες το ρολόι μετράει αντίστροφα καθώς έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όλες οι προετοιμασίες για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές με την έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου.

Με φόντο την αποφασιστική αυτή έξοδο για άντληση κεφαλαίων ύψους 3-4 δισ. ευρώ, την πρώτη μετά από τρία χρόνια, σφυγμομετρήσεις διεθνών επενδυτών αναδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον και κινητικότητα, παράγοντες που ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν σε γρήγορη υπερκάλυψη του παραπάνω ποσού.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου εξόδου είναι έτοιμες και προβλέπουν ότι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα γίνει -εκτός κάποιου σοβαρού απροόπτου- μέσα στην αυριανή μέρα, το αργότερο την Τρίτη.

Μέρος των κεφαλαίων που αναμένεται να αντληθούν, περίπου 2 δις ευρώ, θα «ανακυκλώσουν» τα ομόλογα που λήγουν στις 17 Ιουλίου.

Από τον διεθνή περίγυρο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτικές τράπεζες που έχουν αναλάβει το ρόλο του αναδόχου είναι έτοιμες για το εγχείρημα και τους έχει δοθεί ήδη η σχετική εντολή.

Το μόνο που έχει απομείνει είναι να γίνει επίσημα γνωστή η ακριβής χρονική στιγμή που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 17 Ιουλίου ή την Τρίτη.

Σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι ο δανεισμός απευθείας από τις αγορές να γίνει πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 20 Ιουλίου με θέμα την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προκειμένου στις ζυμώσεις της τελευταίας στιγμής να ληφθεί υπόψιν η σημαντική αυτή εξέλιξη.

Η επικείμενη έξοδος στις αγορές προετοιμάζεται εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε συνεργασία με τον σύμβουλο του για τα ζητήματα χρέους, την ξένη τράπεζα Rothschild, έχουν πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες βολιδοσκοπήσεις προς τους δανειστές, ξένες τράπεζες και επενδυτές προετοιμάζοντας την επιτυχία του εγχειρήματος .

Για να θεωρηθεί επιτυχής η έκδοση του ομολόγου πρέπει το επιτόκιο εξ΄ορισμού να είναι χαμηλότερο από την απόδοση 4,95% της έκδοσης του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους πιο αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο ύψους 4,50%-4,60%.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα