Αντίθετοι στο Brexit Βρετανοί οικονομολόγοι σύμφωνα με δημοσκόπηση

brexit

Εννέα στους δέκα κορυφαίους οικονομολόγους της Βρετανίας που εργάζονται στο Σίτι του Λονδίνου, σε μικρές επιχειρήσεις και ακαδημαϊκοί πιστεύουν πως η οικονομία θα πληγεί αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,η δημοσκόπηση η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της καθώς περιλαμβάνει τις απαντήσεις περισσότερων από 600 οικονομολόγων, ενισχύει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την παραμονή της Βρετανίας στην 28μελή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου παρά την αντίθεση ορισμένων στο κόμμα του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ipsos-MORI, το 88% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι μια έξοδος από την ΕΕ και την ενιαία αγορά θα έβλαπτε πιθανότατα τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας τα επόμενα πέντε χρόνια και το 82% είπαν ότι θα υπάρξει πιθανόν αρνητικός αντίκτυπος στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον Observer, οι ερωτηθέντες είναι μέλη των πιο έγκυρων αντιπροσωπευτικών σωμάτων, της Βασιλικής Εταιρείας Οικονομίας και της Εταιρίας Οικονομολόγων Επιχειρήσεων.

Υποστηρικτές των δύο στρατοπέδων αναφέρουν την οικονομία ως ένα από τα κύρια πεδία μάχης για την προσέλκυση ψηφοφόρων σε μια μάχη για το μέλλον της Βρετανίας που γίνεται όλο και έντονη.

Οι υποστηρικτές της “εξόδου” λένε πως η Βρετανία θα απελευθερωθεί από τη ρύθμιση και τη γραφειοκρατία αν εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορεί να διαπραγματευθεί τις δικές της εμπορικές συμφωνίες χωρίς να χρειάζεται να ικανοποιήσει τις υπόλοιπες 27 χώρες.

Ο Μάθιου Έλιοτ, επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave, κατηγόρησε τους οικονομολόγους ότι προβάλλουν “τα ίδια κούφια επιχειρήματα” όπως όταν υποστήριζαν ότι η Βρετανία έπρεπε να υιοθετήσει το ευρώ.

“Υπήρχε μια ευχάριστη συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων που υποστήριζαν ότι η Βρετανία έπρεπε να εγκαταλείψει τη λίρα πριν από 15 χρόνια… Ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Όμως η εκστρατεία της “παραμονής” τονίζει το επιχείρημα πως η οικονομία της Βρετανίας μπορεί να πάρει την κάτω βόλτα αν φύγει από την ΕΕ, πλήττοντας τη λίρα, την απασχόληση και τους μισθούς.

Ο Κάμερον ανέφερε σε μία δήλωση: “Η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων πιστεύει πως η έξοδος από την ΕΕ θα πλήξει την οικονομία μας, θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και θα αυξήσει τις τιμές”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα