Αντέχετε οικονομικά να ζήσετε μέχρι τα 100;

Θα πίστευε κανείς ότι το να έχει κάποιος τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια στην τράπεζα θα εξάλειπτε τις ανησυχίες του για τις οικονομικές δυσκολίες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει όταν γεράσει, αλλά φαίνεται ότι οι πλούσιοι επενδυτές είναι αρκετά ανήσυχοι. Περισσότεροι από τους μισούς πλούσιους επενδυτές παγκοσμίως αναμένουν να ζήσουν 100 χρόνια και η προοπτική αυτής της μακροζωίας δημιουργεί μια μακροχρόνια οικονομική ανησυχία, σύμφωνα με τη UBS.

“Μπορώ να αντέξω οικονομικά να ζήσω τόσο πολύ;”, είναι ένα από τα ερωτήματα που προβληματίζουν τους ανθρώπους”, λέει ο Tom Naratil, συμπρόεδρος του τομέα παγκόσμιας διαχείρισης πλούτου της UBS.

Η μακροζωία είναι ένα “καυτό” θέμα -αν και δύσκολο- για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους και τους πελάτες τους. “Για να βοηθήσουμε τους πελάτες να συγκροτήσουν τα οικονομικά τους σχέδια που τους κάνουν να αισθάνονται άνετα, πρέπει να αναφερθούμε σε θέματα που τους κάνουν να αισθάνονται άβολα”, λέει ο Naratil.

Το πόσο αισιόδοξοι ή ρεαλιστικοί είναι οι επενδυτές ποικίλλει σημαντικά ανά χώρα. Τα τρία τέταρτα των Γερμανών δήλωσαν ότι αναμένουν να ζήσουν έως την ηλικία των 100 ετών, σε σύγκριση με το 30% των Αμερικανών. Η έρευνα της UBS βασίστηκε σε 5.000 επενδυτές (2.000 στις ΗΠΑ) με 1 εκατ. δολάρια ή περισσότερα σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού.

Οι πλούσιοι εκφράζουν φόβους για το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, για το αν θα μειωθεί η περιουσία που θα κληρονομήσουν οι συγγενείς τους και για το αν χρειάζεται να εργαστούν περισσότερο για να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους. Ανησυχούν για την επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας και μη γίνουν “βάρος” για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αν έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ πλούτου και υγείας, η υγεία κερδίζει. Οι πλουσιότεροι – εκείνοι με 50 εκατ. δολ. ή και περισσότερα – θα αποχωρίζονταν το ήμισυ του πλούτου τους για να εξασφαλίσουν επιπλέον 10 χρόνια υγιούς ζωής. Οι επενδυτές με 1- 2 εκατ. δολ. θα θυσίαζαν το ένα τρίτο του πλούτου τους.

Σχεδόν δύο στους τρεις επενδυτές εργάζονται ήδη και μετά την ηλικία που οι άνθρωποι παραδοσιακά συνταξιοδοτούνται ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να το κάνουν αυτό, προκειμένου να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους, σύμφωνα με τη UBS. “Αν ήξερα ότι θα ζήσω μέχρι τα 100, θα συνέχιζα να εργάζομαι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ένας 66χρονος άνδρας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η συνταξιοδότηση μπορεί να αργήσει πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζετε, λέει ο Naratil. Επομένως, είναι σημαντικό να σκεφτείτε ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορεί να ξεπεράσει τον ρυθμό πληθωρισμού. Λέει ότι συζητά με τους πελάτες την καθυστέρηση της παραδοσιακής μετατόπισης στο σταθερό εισόδημα και τη διατήρηση υψηλότερου ποσοστού μετοχών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έχει επίσης πελάτες που επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης διάρκειας.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία για να οργανώσει κανείς τα σχέδιά του. Αλλά το ερώτημα “πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα ζήσετε;” είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κανείς να σχεδιάζει το πλάνο του.

Ashlea Ebeling

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα