Ανοικτός ο δρόμος για την ανάπλαση του Φαλήρου

falirikos_ormosΠεριφέρεια Αττικής:Με την υλοποίηση του έργου επιλύονται χρόνια προβλήματα των αστικών περιοχών του παραλιακού μετώπου των Δήμων Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας.

Eνόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2017 και με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με τη δήθεν ύπαρξη νομικού κωλύματος για το έργο ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, διευκρινίζονται τα εξής:

Με ανοικτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό η Περιφέρεια Αττικής έχει προκηρύξει το έργο με τίτλο «Έργα υποδομών για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου (Φάση Α’)» προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ, στη βάση των μελετών του ΥΠΟΜΕΔΙ.

Το έργο αφορά, α) την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχής 160.000 κατοίκων, με την κατασκευή αγωγών και καναλιών για την παροχέτευση των επιφανειακών νερών που κατακλύζουν σε περίπτωση πλημμύρας την παραλιακή ζώνη. Και β) την ανακατασκευή της παραλιακής λεωφόρου σε νέα, ταπεινωμένη υψομετρικά, και πιο κοντά στη θάλασσα, θέση σε σχέση με την υφιστάμενη.

Με την υλοποίηση του έργου επιλύονται χρόνια προβλήματα των αστικών περιοχών του παραλιακού μετώπου των Δήμων Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας. Επιγραμματικά αναφέρονται:

  • Η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής.
  • Η αποκατάσταση της απρόσκοπτης και αρμονικής συνέχειας της πόλης προς τη θάλασσα.

Για την εφαρμογή του νέου νόμου για τα δημόσια έργα η εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 4584/30-9-2014 της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (με τίτλο Πρότυπα τεύχη διακηρύξεων/ προκηρύξεων μετά την εφαρμογή του ν. 4412/2016 (Α’ 147)), στο σημείο 2, αναφέρει συγκεκριμένα : «Ως προς τις διακηρύξεις δημοσίων έργων και μελετών επισημαίνεται η πρόβλεψη της παραγράφου 13 του άρθρου 376 του ν. 4412/2016, σύμφωνα με την οποία «μέχρι την έκδοση νέων προτύπων εγγράφων συμβάσεων έργων και μελετών της παραγράφου 5 του άρθρου 53, εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα ήδη ισχύοντα».

Καθίσταται έτσι σαφές ότι δεν υφίσταται κανενός είδους νομικό κώλυμα για την πρόοδο του έργου.

Έτσι, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά με αίσθηση ευθύνης, στο πλαίσιο των όσων ορίζει η νομοθεσία, σε ένα δημόσιο έργο πνοής για όλη την Αττική, υπερτοπικού χαρακτήρα, που αλλάζει τα δεδομένα, βελτιώνοντας ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, βάζοντας συγκεκριμένα τέλος στον 40χρονο αποκλεισμό των όμορων δήμων από την πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα