Ανοδική τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,60% στις 694,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 610 χιλ. τεμάχια. Άνοδο 0,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.822,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,42% στις 610,41 μονάδες.

Χωρίς να μπορεί να λάβει ρυθμό, αλλά και την αναγκαία σε κάθε περίπτωση ορμή, η αγορά κινείται ανοδικά, εξαιτίας των τοποθετήσεων σε επιλεκτικές και ολίγες μετοχές, αλλά κυρίως εξαιτίας της απουσίας των πωλητών. Αυτή η “ανακωχή” άλλωστε αποτυπώνεται και στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Οι πωλητές άλλωστε δεν έχουν αφήσει μέρα, από τα τέλη Αυγούστου, που να μην κάνουν επίδειξη δύναμης στο ελληνικό ταμπλό, με μόνη εξαίρεση ίσως αυτή της 10ης Σεπτεμβρίου, όπου και τότε όμως “μάζεψαν” στο τέλος την αντίδραση του Χρηματιστηρίου. Και ο πρώτος τους στόχος είναι σαφώς ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος από τις 30 Αυγούστου μέχρι σήμερα χάνει σχεδόν το 22% της αξίας του.

Όπως επιβεβαιώνει και ο Ν. Καυκάς της Merit, ο τραπεζικός δείκτης κρατά καθηλωμένο τον γενικό δείκτη, ενώ και η τελευταία υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς (4,07% mid-ytm) δεν ευνόησε ιδιαίτερα. “Αξιολογούμε τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται και τοποθετούμαστε επιλεκτικά και σταδιακά με γνώμονα τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων καθώς αυτά είναι που θα υπερισχύσουν στο τέλος της ημέρας. Φυσικά δεν αγνοούμε το διεθνές περιβάλλον”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από τη μεριά της, η Eurobyte αναφέρει ότι η διαφωνία σε ΓΔ, FTSE και ΔΤΡ κρατάει μια χαρά, αλλά το παιχνίδι έφτασε στα άκρα μετά και από την χθεσινή συνεδρίαση. Η περιοχή που βρισκόμαστε τόσο σε όρους ΓΔ, ΔΤΡ, όσο και σε επιμέρους τίτλους και ειδικά τις τράπεζες, θεωρείται περιοχή σημαντικών κυματικά επιπέδων. Η απώλειά τους θα φέρει το χάος. Δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας ούτε καν 2 μονάδων σε ΓΔ ή ΔΤΡ. Αν δεν ξεκινήσει άμεσα δυναμική αντίδραση από εδώ που είμαστε, τότε είναι πιθανή η απευθείας πορεία στις 665-666 μονάδες με ολέθριες συνέπειες για το Χρηματιστήριο αλλά και ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο.

Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank, Eurobank, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική ξεχωρίζουν ελαφρώς με τα ανώτερα του 1% κέρδη τους, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

Στον αντίποδα, τέσσερις τίτλοι του FTSE 25 βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, οι Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Aegean, χωρίς όμως κανένας να σημειώνει απώλειες που να ξεπερνούν το 0,6%.

Χωρίς μεταβολή οι Grivalia και ΕΕΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα