Ανοδική τάση με χαμηλούς τζίρους στο χρηματιστήριο Αθηνών

Χαμηλές επιδόσεις σημειώνει και σήμερα το ελληνικό Χρηματιστήριο, τόσο σε ότι αφορά την διακύμανση του γενικού δείκτη όσο και τα επίπεδα του τζίρου. Αν και κάποια blue chips και οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές καταγράφουν προσπάθεια αντίδρασης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ωστόσο η συναλλακτική καθίζηση συνεχίζεται. Μέσα στο πρώτο μισάωρο οι συναλλαγές δεν είχαν καν ξεπεράσει τις… 500 χιλ. ευρώ (!), υποδηλώνοντας πως και σήμερα είναι πιθανό να έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου. Ο μηδενισμός του ενδιαφέροντος για τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης ( στο πρώτο μισάωρο ούτε οι μισοί τίτλοι του MID Cap δεν είχαν “ανοίξει) σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αδυναμία διατήρησης της όποια ανοδικής αντίδρασης σημειώνεται ενδοσυνεδριακά αποτελεί πλέον έναν μόνιμο πονοκέφαλο για τους εγχώριους αναλυτές και τους παράγοντες της αγοράς.

Η χαμηλή ορατότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με εξελίξεις που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν το παρόν σκηνικό ουσιαστικής αποχής της επενδυτικής κοινότητας, δεν αναμένεται να αλλάξει, όπως σημειώνει στο πρωινό της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Επομένως, η κίνηση του γενικού δείκτη σε μικρό εύρος διακύμανσης είναι το επικρατέστερο σενάριο. Η ανοδική κίνηση της Wall Street προϊδεάζει για αυξημένη πιθανότητα θετικού προσήμου για το Χ.Α. Οι Γενικές Συνελεύσεις της Εθνικής Τράπεζας (reverse split 1ν/10π), της Τράπεζας Αττικής για απόφαση για ΑΜΚ και εκείνη του Ελλάκτωρ με την αντιπαράθεση Καλλιτσάντση-Μπόμπολα στο τελικό στάδιο συνιστούν το κύριο μενού γεγονότων των ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,44% στις 753,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στις 700 χιλ. ευρώ και ο όγκος ανέρχεται στις 465 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,32% στις 1995,48 μονάδες, ενώ στο +0,85% κινείται ο Mid Cap και στις 1.246,02 μονάδες (χάρη στην ισχυρή άνοδο άνω του 7% της Τεχνικής Ολυμπιακής) .

Ξεχωρίζει η ανοδική προσπάθεια του τραπεζικού δείκτη ο οποίος ενισχύεται κατά 0,64% στις 80,60 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 0,97% στα 1,8680 ευρώ, την Πειραιώς στο +1,20%% και τα 2,5300 ευρώ, την Eurobank στο +0,73% στα 0,8300 ευρώ και την ΕΤΕ στο -0,38% και τα 0,2590 ευρώ.

Στα υπόλοιπα blue chips είναι οι τάσεις είναι ανοδικές με μόνο την ΕΧΑΕ (-1,19%) και την Τέρνα Ενεργειακή (-0,18%) να βρίσκοντια στο “κόκκινο”. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Μυτληναίος (+1,40%), Βιοχάλκο (-1,15%), Jumbo ( +1,19%) και Lamda Development (+0,97%).

Με την αγορά να μην φαίνεται να αντιδρά στις θετικές εξελίξεις όπως η αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας, οι αναλυτές επισημαίνουν πως πλέον το Χ.Α θα πρέπει να στραφεί σε άλλους, εγχώριους καταλύτες, προκειμένου να έχει κάποια πιθανότητα να ξεφύγει από τη φάση εγκλωβισμού τόσο του γενικού δείκτη όσο και της συναλλακτικής δραστηριότητας που εκπέμπουν πια ΣΟΣ για τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος.

Οι άλλου είδους καταλύτες οφείλουν πλέον να αναζητηθούν στα ζητήματα που αφορούν τη διενέργεια νέων επιχειρηματικών δράσεων, όπως σημειώνει Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Με δεδομένους τους περιορισμούς λόγω των capital controls των τραπεζών και του δημοσιονομικού κορσέ που έχει συνομολογηθεί με τους δανειστές, η προσπάθεια οφείλει να αφορά την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και άλλων δράσεων εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα (π.χ. παραχωρήσεις ακινήτων δημοσίου και άλλων φορέων), αλλά και ενεργειών θεσμικού χαρακτήρα για την ταχεία λήψη των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων. Και όλοι γνωρίζουμε τις διαχρονικά πτωχές επιδόσεις των κυβερνήσεων σε αυτά τα πεδία με τη δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης να αποτελεί βασικό εμπόδιο για τη βελτίωση του αφηγήματος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα