Ανοδική η τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικές, αν και νευρικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει στηρίγματα για να κινηθεί σε θετικά εδάφη και να επιβεβαιώσει την επανάκτηση των 650 μονάδων την οποία και πέτυχε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,35% στις 651,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,30 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,71% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.721,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,85% στις 408,00 μονάδες.
Η νευρικότητα δεν λείπει από το ταμπλό, καθώς η αγορά αν και ανέμενε την Παρασκευή ότι ο οίκος Fitch θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τελικά περιορίστηκε σε θετικά λόγια για την πορεία της.
Βέβαια τα σχόλια του οίκου διόλου ευκαταφρόνητα δεν θα μπορούσαν να ήταν, αφού επιβεβαίωσε ότι το προφίλ του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ευνοϊκό και η δημοσιονομική επίδοση τα τρία τελευταία χρόνια ήταν ισχυρότερη σε σχέση με τις χώρες με αντίστοιχο αξιόχρεο.
Αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι ότι η Fitch εκτίμησε ότι το τρέχον μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής ενδεχομένως να μην είναι βιώσιμο πέραν του 2020. Η δημοσιονομική σταθερότητα βασίζεται κυρίως στα φορολογικά έσοδα και στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, κυρίως δε στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκληση για τις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα αποτελέσει η διαφοροποίηση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς ταυτόχρονα να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων, εκτιμά ο οίκος.
Και όλα αυτά την ώρα, που όπως σημειώνει το Capital.gr, το… εκλογικό κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος: Στελέχη κομματικά, ουκ ολίγα, εισηγούνται πιεστικά στον Αλέξη Τσίπρα να δώσει “τέλος” σε αυτή την προβληματική πολιτική περιρρέουσα, προσφεύγοντας σε εθνικές κάλπες τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακά στελέχη στο Capital.gr, εάν τελικά ο Τσίπρας ενδώσει στις εσωκομματικές πιέσεις, ίσως οι διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, δεν θα καταλήξουν σε ένα ενδεδειγμένο σχήμα, αλλά θα υποκύψουν σε προεκλογικούς χειρισμούς.
Πάντως, σήμερα κυβέρνηση και τράπεζες θα έχουν νέα συνάντηση, ενόψει της υποβολής του σχεδίου του νέου νόμου στους “θεσμούς”. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το σχέδιο νόμου πρέπει να αποσταλεί στους “θεσμούς” τόσο ενόψει της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, όσο και ενόψει της μελλοντικής απόφασης για την επιστροφή στην χώρα των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ομόλογα SMPs και ANFAs.
Στο ταμπλό τώρα, μετά την πρόσφατη διόρθωση, η Πειραιώς σήμερα κινείται με κέρδη 3,04%, με την Εθνική να είναι στο +2,72%, τον Ελλάκτωρα στο +2,25% και τη Βιοχαλκο στο +2,05%. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Alpha Bank, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Eurobank.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, Φουρλής, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Λάμδα, Aegean και Τιτάν.
 
πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα