Ανοδική η τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Επιφυλακτικά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δείχνει διαθέσεις να αναπληρώσει μέρος του χαμένου εδάφους, η απουσία των αγοραστών δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,50% στις 631,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,91 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 750 χιλ. τεμάχια. Άνοδο 0,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.655,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,49% στις 487,90 μονάδες.

Η κίνηση της αγοράς το τελευταίο διήμερο, αλλά και σήμερα, δείχνει περισσότερο την απουσία των πωλητών, οι οποίοι είχαν κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα. Αλλά μπορεί η “ομάδα” αυτή να έχει κηρύξει ανακωχή, εντούτοις η ζημιά που προκάλεσαν ήταν ικανή ώστε να οδηγήσει τους αγοραστές στην πλήρη αδράνεια.

Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες άλλωστε μιας αγοράς είναι η απαξίωση. Είναι αυτό που βλέπουμε στο ελληνικό ταμπλό, το οποίο μπορεί να διαθέτει από τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις σε όλες σχεδόν τις αναδυόμενες αγορές, εντούτοις η “εκκωφαντική” έλλειψη εμπιστοσύνης αποτρέπει τις τοποθετήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στο μεταξύ, αρκετοί μετέχοντες στην αγορά αναμένουν περισσότερη σαφήνεια για το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση θα στείλει στις Βρυξέλλες μία παραλλαγή του προσχεδίου του προϋπολογισμού με λεκτικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο θα αποτυπώνεται η πρόθεση μη περικοπής των συντάξεων.

Σήμερα είναι απλά η εκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας η οποία επιχειρείται να τελειώσει αρκετά αργότερα (τον Δεκέμβριο), μετά από σειρά διαπραγματεύσεων. Περιέχει και τον έλεγχο των συμπληρωματικών στοιχείων που αναμένεται να στείλει, επίσης σήμερα, η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες με ξεχωριστό “πακέτο”. Θα πρέπει να αποδεικνύει ότι διασφαλίζονται τα πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο το 2019 αλλά και στο μέλλον.

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον Ν. Καυκά της Merit, για την εβδομάδα που ξεκινά τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης και αντίστασης και συγκεκριμένα οι 600 και 650 μονάδες αντίστοιχα, οριοθετούν την διαπραγμάτευση του ΓΔΧΑ. Το διεθνές περιβάλλον παραμένει νευρικό, ενώ αυτή την εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου δεικτοβαρείς εταιρείες του S&P 500 όπως Goldman Sachs, Bank Of America, Johnson, United Health.

Στο ταμπλό τώρα, Φουρλής και ΔΕΗ σημειώνουν κέρδη 2,61% και 2,35% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Jumbo, Aegean, Motor Oil, Πειραιώς, Grivalia, ΑΔΜΗΕ και Eurobank.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Τιτάν και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημειώνουν οι Εθνική και ΕΕΕ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή χάνει 1,15%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα