Ανοδική η πορεία προς τις 725 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Τάση να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση έχει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο να δοκιμάσει σήμερα αντιστάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πρόσφατη βίαιη πτώση.

Με στόχο την υπέρβαση των 725 μονάδων το Χρηματιστήριο. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,60% στις 726,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.900,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,93% στις 679,43 μονάδες.

Ο FTSE 25 πλησιάζει στο πρώτο κύριο επίπεδο αντίστασης των 1.899 μονάδων, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, επίπεδο που εάν το ξεπεράσει θα βάλει στόχο τις 1.928 μονάδες. Οι 1.878 και 1.865 μονάδες είναι κοντινές στηρίξεις και οι 1.852 η κύρια.

Μπροστά σε αυτές τις δοκιμασίες η αγορά εμφανίζει έντονη νευρικότητα, προσπαθώντας να απορροφήσει κάποιες επιλεκτικές και καθόλου αμελητέες, κινήσεις ενθυλάκωσης βραχυπρόθεσμων κερδών που παρατηρούνται. Άλλωστε, από τις 701 μονάδες που βρέθηκε ο γενικός δείκτης στις 16 Νοεμβρίου, σήμερα φλερτάρει με τις 725 μονάδες, επίπεδα που θα χρειαστούν “δυνάμεις” για να ανακτηθούν.

Στο μεταξύ η αγορά μελετά τις πτυχές του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή, και ο οποίος προβλέπει υπέρ πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ (από 2,44% φέτος), ενώ εκτιμά ανάπτυξη 2,5% το 2018, από χρόνια ύφεσης ή χαμηλών αναπτυξιακών πτήσεων (άνοδος ΑΕΠ 1,6% προβλέπεται για φέτος).

Μπορεί οι στόχοι αυτοί να κρίνονται φιλόδοξοι, όπως και τα 2,7 δισ. έσοδα που αναμένονται από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, δεν αποκλείεται να δούμε να επιβεβαιώνονται αρκετές εκτιμήσεις, εάν μάλιστα οι Ευρωπαίοι αρχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν τις παραδοχές των ίδιων των συντακτών της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τέσσερις κίνδυνοι: Ότι θα ολοκληρωθεί “ομαλά” το μνημόνιο, θα υπάρξει ασφαλής επιστροφή στις διεθνείς χρηματαγορές με τη δημιουργία ενός ικανού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, ότι θα εφαρμοσθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και ότι θα επικρατήσουν ομαλές συνθήκες στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα ανακάμπτει με κέρδη 3,41%, ενώ άνω του 2% είναι η άνοος σε Εθνική, Eurobank, ΔΕΗ και Attica Bank. Άνω του 1% τα κέρδη σε Πειραιώς, Alpha Bank, Jumbo, Folli Follie και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, Φουρλής, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ σημειώνει απώλειες 1,57%, ενώ μικρότερη του 1% είναι η πτώση σε ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Aegean.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα