Ανοδική η πορεία και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχής η ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών το οποίο, μετά από έναν εντυπωσιακό Φεβρουάριο, δείχνει να εισέρχεται στον Μάρτιο με την ίδια ανοδική διάθεση, η οποία τροφοδοτείται από την τραπεζική ανάκαμψη.

Δυναμικά ανοδικά και στον Μάρτιο το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,55% στις 718,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.860,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,56% στις 570,89 μονάδες.

Το ΧΑ προέρχεται από έναν εντυπωσιακά ανοδικό μήνα, με τον Γενικό Δείκτη ήδη να έχει “γράψει” κέρδη 11,48%, ο FTSE 25 9,10% και ο τραπεζικός 43,63%. Μάλιστα, με αυτήν την απόδοση, το ΧΑ σημειώνει κέρδη 15,36% από τις αρχές του έτους, παρά το γεγονός ότι τις πρώτες τρεις εβδομάδες σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες, έχοντας πλέον μπει για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών.

Με τις προσδοκίες για τη σημερινή αξιολόγηση της Moody’s να είναι υψηλά, η αγορά δείχνει ικανοποίηση και για την αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, η οποία σήμερα κινείται πέριξ του 3,66%, ήτοι σε επίπεδα όμοια με εκείνα του 2013. Η έκδοση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, ανάλογα φυσικά και με τις συνθήκες στην αγορά.

Σύμφωνα με πηγές του Capital.gr, ο τελικός χρόνος της κίνησης θα εξαρτηθεί και από την πορεία των αγορών, αν και αυτές δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από το Report της Κομισιόν. Σε όλη την εβδομάδα οι αποδόσεις ακολουθούν πτωτική πορεία, αποτυπώνοντας ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Capital.gr, η κατάθεση και ψήφιση του διαδόχου καθεστώτος νόμου Κατσέλη, μια εξέλιξη που η αγορά έχει δείξει ότι δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα, πιθανόν να γίνει τη προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη και να ψηφιστεί στις 7 Μαρτίου. Σε αυτό το σενάριο (που εξαρτάται και από την τροπή των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς που βρίσκεται σε εξέλιξη), ενδεχομένως να μπορεί να ληφθεί μία πλήρης απόφαση στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου για το ελληνικό ζήτημα.

Για το θέμα του νόμου Κατσέλη γίνονται από χθες αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με την ΕΚΤ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέος γύρος επαφών σήμερα σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, υπάρχει το ενδεχόμενο η πρόταση να παρουσιαστεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη στην ΕΚΤ από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον επικεφαλής του NPL FOrum της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Θεόδωρο Καλαντώνη.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, μετά το +115,8% του Φεβρουαρίου, σήμερα σημειώνει κέρδη 9,51%, με την Grivalia, την Εθνική και την Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 4%. Στο +3,06% είναι η Eurobank, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil, Τιτάν, Λάμδα, Βιοχάλκο, Aegean, ΟΠΑΠ και Φουρλής.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Σαράντης και ΟΛΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα