Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυροποιείται βαθμηδόν η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από τρεις ημέρες έντονου σφυροκοπήματος, αλλά και δύο σχεδόν μήνες συνεχούς πτώσης, δείχνει να προσελκύει κεφάλαια στις φθηνές αποτιμήσεις στις οποίες βρίσκεται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,60% στις 62,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,99 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.688,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 7,67% στις 523,49 μονάδες.

Το ΧΑ έχει “διαψεύσει” ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του, αφού πλέον κινείται επικίνδυνα πλησίον των 600 μονάδων, με την πλειονότητα των τίτλων να βρίσκεται σε πολύμηνα χαμηλά. Αλλά ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, πολλά χαρτοφυλάκια δεν προχωρούν σε κινήσεις που μπορούν να δώσουν μια ανάσα ανακούφισης, καθώς η επιφυλακτικότητα είναι η πρωταγωνίστρια των συνεδριάσεων του φθινοπώρου.

Βέβαια, ο Γ. Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, απέδωσε σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, τις πρόσφατες χρηματιστηριακές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Εντούτοις, η αγορά, όπως όλα δείχνουν, έχει τους δικούς της λόγους που σχετίζονται και με την αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην ενσωματώνει ούτε τις θετικές εξελίξεις, όπως την πρόσφατη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s.

Τεχνικά η αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, αλλά παραμένει αβέβαιο εάν μια αντίδραση αποτελέσει τελικά ευκαιρία για πωλήσεις σε καλύτερα επίπεδα. Άλλωστε, η αποφυγή ρίσκου είναι βασική στρατηγική των χαρτοφυλακίων, καθώς οι ανησυχίες γύρω από την εγχώρια οικονομία παραμένουν.

Όπως επισημαίνει ο Ν. Καυκάς της Merit, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκαν έντονες πιέσεις σε βαρύδεικτους τίτλους με αυξημένη παρουσία διεθνών θεσμικών χαρτοφυλακίων. Δεν αναζητούμε κατά προτεραιότητα το ελάχιστο σημείο από το οποίο είναι πιθανή μια ανοδική αντίδραση του ΓΔΧΑ, παρά μένουμε προσηλωμένοι σε συγκεκριμένες επιλογές μετοχών με γερά θεμελιώδη μεγέθη, καθώς σε τέτοιες περιόδους εμφανίζονται ελκυστικές αποτιμήσεις, συστήνει ο ίδιος.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 8,96%, με τις Alpha Bank, Εθνική και Eurobank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 7%. Η Βιοχαλκο ενισχύεται κατά 4,55%, ενώ άνω του +2% κινούνται οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Τιτάν, Λάμδα, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Φουρλής, Grivalia, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΕΕ, με την Τέρνα Ενεργειακή να κινείται χωρίς μεταβολή και ο Σαράντης να είναι στο -0,29%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα