Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας μετά από έξι μέρες πτώσης μια πιο πειστική αντίδραση, στην οποία και συμμετέχει η συντριπτική πλειονότητα των “υπερπουλημένων” τίτλων του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,50% στις 718,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.899,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,88% στις 738,39 μονάδες.

Χρειάστηκαν έξι πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες 7% για να καταφέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών να ενεργοποιήσει τους αγοραστές και να εκδηλώσει σήμερα την ανοδική αντίδραση που τόσο χρειαζόταν. Βέβαια, τα ερωτήματα παραμένουν, με την αγορά να μην έχει “χωρίσει” από τη νευρικότητα, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο τίτλων εμφανίζονται κάποιες θετικές τοποθετήσεις.

Βέβαια, η νευρικότητα αυτή συνδέεται και με τη λήξη των παραγώγων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με αρκετά χαρτοφυλάκια να αποτυπώνουν τις αρνητικές προσδοκίες που έχουν για την ελληνική αγορά, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στην αβεβαιότητα που πιθανόν να συντηρηθεί κατά τους πρώτους μήνες της μεταμνημονιακής εποχής της χώρας.

Μιας μεταμνημονιακής Ελλάδας που πολλοί επενδυτές έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, και ο Economist την περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο: “Η Ελλάδα έχει απομείνει με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμα θεσμικά όργανα και άθλια δημογραφικά στοιχεία, θα πρέπει να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή πριν από την καταβολή τόκων) για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες”. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι traders που συμφωνούν ακόμη και με τον τίτλο του Economist: “Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ελληνικό “success story””.

Πάντως, το ΧΑ έδειξε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ότι η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, έκρυβε σημαντικές εξελίξεις, με την αγορά μάλιστα να καταγράφει τζίρους πολύ μεγαλύτερους ακόμη και από εκείνους του Ιουλίου. Και μπορεί το πρόσημο να είναι αρνητικό, όμως τεχνικά έχουν προκύψει σημαντικές ευκαιρίες τίτλων που βρέθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Στο ταμπλό τώρα, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Eurobank, Τιτάν, Jumbo και Alpha Bank προΐσταντο της ανόδου, με κέρδη ανώτερα του 2%, ενώ άνω του +1% κινούνται οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Σαράντης, Λάμδα, Πειραιώς, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Εθνική και Μυτιληναίος.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Φουρλή να είναι η μοναδική μετοχή στον FTSE 25 χωρίς πρόσημο, μετά το χθεσινό +1,73%.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα