Ανοδικά με ώθηση από την Fitch κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών, με καύσιμο την αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, κινείται σήμερα με άνοδο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 830 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,73% στις 830,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,70% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.180,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,67% στις 1.066,92 μονάδες.

Τις διεργασίες της αγοράς μονοπωλεί η ανάλυση της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch, καθώς πλέον η ελληνική οικονομία βαθμολογείται με Β- από CCC. Μάλιστα, ο οίκος προβλέπει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς αστάθεια. Βλέπει βελτίωση στην εμπιστοσύνη στις τράπεζες, ανάκαμψη της οικονομίας και μειωμένα πολιτικά ρίσκα. Προβλέπει δε το χρέος να υποχωρεί στο 169,5% του ΑΕΠ τέλος του 2019. Προβλέπει 1,6% ανάπτυξη για φέτος και 2,1% το 2018.

Όπως σχολιάζει μάλιστα ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά είναι φανερό ότι μαζεύει δυνάμεις για τρίτο μήνα για να μας δείξει την συνέχεια. Ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να συντηρήσει το επίπεδο πάνω από τις 1.000 που ουσιαστικά έγιναν και οι τελευταίες ΑΜΚ. Το φθινόπωρο και τα stress tests θα μας δείξουν αν χρειάζονται νέα κεφάλαια για την συνέχεια.

Ο κατασκευαστικός κλάδος δείχνει ότι μπορεί να κάνει την διαφορά τεχνικά ενώ σε επίπεδα σημαντικών εβδομαδιαίων στηρίξεων έχουν έρθει οι Folli Follie, Jumbo και ΕΥΔΑΠ. Ο Τιτάνας πάνω στην πολύ σημαντική στήριξη των 23 ευρώ, θυμίζοντας ότι ο τίτλος είναι συνήθως οδηγός στην αγορά. Ο Μυτιληναίος δεν κατάλαβε από διόρθωση μιας και συνεχίζει να φλερτάρει με τα υψηλά του έχοντας υψηλότερο στόχο από τα 9 ευρώ, προσθέτει ο Ηλ. Ζαχαράκης.

Ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος μεσοπρόθεσμα περιμένοντας να δούμε πόσο θα διαρκέσει η “διόρθωση-χώνεμα” τιμών πριν δούμε την συνέχεια. Θυμίζουμε ότι η αγορά ανέβαινε για 6 μήνες και είναι λογικό στα επίπεδα του 850 να έπαιρνε ανάσες και ειδικά από την στιγμή που βγήκαμε στις αγορές και ο στόχος στην παρούσα επετεύχθη. Οι τζίροι στην διόρθωση είναι χαμηλοί ενώ αντίστοιχα ανεβαίνουν στις ανοδικές συνεδριάσεις. Χρειαζόμαστε τζίρους πάνω από τα 70 εκατομμύρια αν θέλουμε να δούμε διάσπαση του 850 επιπέδου, καταλήγει.

Στο ταμπλό τώρα, αν και παρατηρείται κάποια ευμεταβλητότητα, η Ελλάκτωρ και η ΕΧΑΕ κινούνται με κέρδη 2,40% και 2,13% αντίστοιχα, ενώ το +2% προσπαθεί και η Eurobank. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Εθνική, Alpha Bank, ΔΕΗ, Βιοχαλκο, Λάμδα, Πειραιώς και Attica Bank.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Motor Oil, Folli Follie και Τιτάν, ενώ στον FTSE 25, μόνο η ΕΕΕ και η Jumbo βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, με την πρώτη στο -0,14% και τη δεύτερη στο -1,04.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα