Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεπερνώντας την πρωινή νευρικότητά του, αφού πλέον λαμβάνει ισχυρή στήριξη από δεικτοβαρείς μετοχές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,65% στις 828,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,71% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.101,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,82% στις 916,68 μονάδες.

Αν και η αγορά δείχνει να βρίσκει “ενδιαφέρον” σε επιλεγμένους τίτλους του ταμπλό, η υπόθεση της Novartis φαίνεται ότι έχει προβληματίσει αρκετά τα ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, καθώς ακόμη δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι προεκτάσεις που μπορεί αυτή να έχει στην πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η αγορά προσπαθεί να διαγνώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την έκβαση της υπόθεσης και το κυριότερο, εάν οι τελευταίοι χειρισμοί προοικονομούν πιθανές αποφάσεις για ανανέωση της εκλογικής της εντολής. Μάλιστα αυτό γίνεται σε μία εποχή που είχε “ξεχαστεί” ο πολιτικός κίνδυνος.

Με άλλα λόγια, μέχρι πρότινος η αγορά εκτιμούσε ότι ακόμη και αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, όποιο αποτέλεσμα θα σήμαινε συνέχιση της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την κρίση. Είτε η παρούσα κυβέρνηση ανανέωνε την εντολή της, είτε υπήρχε μια άλλη κυβέρνηση με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία, η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων δεν θα ετίθετο εν αμφιβόλων.

Εντούτοις, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προβληματίσει την αγορά, η οποία έκανε τη διόρθωσή της σε χαμηλότερα επίπεδα, εντάσσοντας εκ νέου ένα ποσοστό πολιτικού κινδύνου στη στρατηγική της, ενώ πιστή στους γενικούς κανόνες του trading, ενθυλάκωσε μέρος των πρόσφατων κερδών της, συντηρώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα τη ρευστότητά της.

Βέβαια, υπάρχει και η θέση ουκ ολίγων αναλυτών που θεωρούν ότι μια υγιής ανοδική τάση έχει πάντα τις “στάσεις” και τις αναδιπλώσεις της. Η χώρα έχει αρκετά θετικά χαρακτηριστικά που μπορούν να στηρίξουν την αγορά και να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια καθήλωσης.

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει άλμα 3,13%, με τις Eurobank, ΟΛΠ, Grivalia, Folli Follie, Σαράντης και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Μάλιστα, για τον ΟΤΕ, έγινε σήμερα γνωστό ότι αρχίζει ο διαγωνισμός για το 5% του οργανισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, με τις προσφορές να κατατίθενται έως 15 Μαρτίου.

Ήπια ανοδικά κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Τιτάν, ο ΟΠΑΠ, η ΕΕΕ, η Alpha Bank, η Λάμδα, η Εθνική, η Jumbo, η Aegean, ο ΑΔΜΗΕ και η Πειραιώς, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα