Ανοδικά έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας στήριξη στην πτώση του ευρώ μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ο οποίος δεν έστειλε σαφή “σήματα” για τυχόν σχέδια της τράπεζας να περιορίσει τις αγορές ομολόγων και να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Οι μετοχές είχαν ανοδική τάση και πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σε μια συνεδρίαση γεμάτη από εταιρικά αποτελέσματα, όπως αυτά της Deutsche Bank η οποία είδε τα κέρδη της να σημειώνουν ισχυρή πτώση.

Το ευρώ υποχώρησε στα 1,2117 δολάρια μετά τις δηλώσεις Draghi, υποχωρώντας από το υψηλό των 1,2210 δολαρίων. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, επιβεβαιώνοντας την δέσμευση της να συνεχίσει τις αγορές των ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ μηνιαίως “μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί”. Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας δεν επιφύλασσε εκπλήξεις όπως στην προηγούμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο, όταν η κεντρική τράπεζα είχε αιφνιδιάσει τις αγορές με την απόφαση της να αφαιρέσει από την ανακοίνωση της τη δέσμευση για αύξηση των αγορών εάν χρειαστεί.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 383,75 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Φεβρουαρίου και για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τις 5 Απριλίου. Όλοι οι κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά, με τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και τηλεπικοινωνιών στην πρώτη γραμμή της ανόδου.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,63% στις 12.500 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,74% στις 5.453 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,57% στις 7.421 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,45%.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Deutsche Bank έχασε 1,3% μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι τα κέρδη του α΄ τριμήνου υποχώρησαν 79%.

Από τον ίδιο κλάδο, η βρετανική Barclays σημείωσε πτώση 1,4%, καθώς ανακοίνωσε πως ο διακανονισμός για καταγγελίες με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συνέβαλε στις ζημιές α’ τριμήνου των 764 εκατ. στερλίνων.

Σε πτώση το γύρισε και η μετοχή της Royal Dutch Shell, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε την υψηλότερη τριμηνιαία άνοδο στα κέρδη της από το 2013.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα