Ανησυχία της Κομισιόν για τις διώξεις αντιφρονούντων προσωπικοτήτων στην Τουρκία

Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου ενώ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP

Στο θέμα των μαζικών διώξεων πολιτικών προσωπικοτήτων, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων στην Τουρκία , υπό το πρόσχημα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου αναφέρθηκε η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν έδωσε απάντηση, δια του Αρμόδιου Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, στον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν, δια του Επιτρόπου Χαν, σημειώνει ότι η Ε.Ε. και η Επιτροπή έχουν επανειλλημένα «εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP».

Ακόμη συμπλήρωσε ότι: «Η Ύπατη Εκπρόσωπος κα Mogherini, στη δήλωσή της εξ ονόματος της ΕΕ της 8ης Νοεμβρίου 2016 , υπενθύμισε ότι η ΕΕ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και, μολονότι αναγνωρίζει την ανάγκη της να λάβει τα ανάλογα μέτρα, καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα κάθε ατόμου να δικασθεί δικαίως, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας. Η ΕΕ ζήτησε επίσης την συμμετοχή στις διαδικασίες για συνεργασία και διάλογο όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο».

Ο κ. Χαν καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα κάθε ατόμου να δικασθεί δικαίως, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας».

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι η πλήρως ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση δικαιοσύνη έχει συντάξει 510 φακέλους δικογραφίας για 59 βουλευτές του HDP, με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ ρωτάει, επίσης, την Επιτροπή σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την προστασία των παρανόμως διωχθέντων βουλευτών του HDP, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρός του, Osman Baydemir, και πώς δεσμεύεται να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα