Ανησυχία στη Δύση για την κοινή άσκηση Ρωσίας- Λευκορωσίας

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση διενεργούν από κοινού Ρωσία και Λευκορωσία από σήμερα, μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η άσκηση, με όνομα Zapad-2017, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας: Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συμμετέχουν περίπου 12.700 στρατιώτες, αριθμός που, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, προειδοποίησε ότι η Zapad, στην οποία συμμετέχουν επίσης πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, αποτελεί προοίμιο εισβολής στην Ουκρανία και αύξησε τις δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα.

Δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λευκορωσία, καθώς οι αριθμοί των συμμετεχόντων και σε προηγούμενες ρωσικές ασκήσεις δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται στις επίσημες δηλώσεις.

Στόχος της άσκησης είναι κοινή δράση των δύο επιτελείων σε πραγματικές συνθήκες πολέμου.

Σύμφωνα με την λευκορωσική τηλεόραση, 80 παρατηρητές από δυτικά κράτη θα παρακολουθήσουν την άσκηση, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ και διπλωμάτες τοποθετημένοι στη Λευκορωσία.

Ανησυχίες για την άσκηση έχει, επίσης, εκφράσει ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Αντόνι Μασιέρεβιτς, ενώ ο Λετονός Πρόεδρος Ράιμοντς Βέγιονις δήλωσε πως “δεν θα υποκύψουμε στον φόβο”, περιγράφοντας την Zapad ως μία προσπάθεια να εμπεδωθεί η ανασφάλεια στις χώρες της Βαλτικής.

Πεσκόφ: Προβοκάτσια το “κύμα υστερίας”

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου χαρακτήρισε ως “προβοκάτσια” το “κύμα υστερίας” που καλλιεργεί η Δύση σχετικά με την άσκηση.

“Απορρίπτουμε τις όποιες κατηγορίες (όσον αφορά την αδιαφάνεια των γυμνασίων). Το υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας διατηρεί πάντα κατά την διάρκεια των γυμνασίων το μέγιστο δυνατό επίπεδο διαφάνειας. Θεωρούμε προβοκάτσια το κύμα υστερίας που έχει καλλιεργηθεί γύρω από τα γυμνάσια. Πρόκειται για συνήθη πρακτική και είναι δικαίωμα κάθε χώρας να διοργανώνει παρόμοια γυμνάσια. Όλα γίνονται αυστηρά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους σχετικούς κανονισμούς”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας επίσης σε σχετικό ερώτημα, αν θα επισκεφθεί τα γυμνάσια ο Ρώσος πρόεδρος, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι “δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος να παραστεί σε κάποιο τμήμα των γυμνασίων”.

 

Πληροφορίες:BBC, ΑΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Pavel Golovkin

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα