Ανησυχία στην Κύπρο για την κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ – Τουρκίας

Φωτογραφίες από κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας, έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Την κοινή άσκηση, η οποία όπως επισημαίνει η εφημερίδα πραγματοποιήθηκε νοτιοδυτικά της Κύπρου και σε περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη τουρκική Navtex την περασμένη Δευτέρα και με παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε με ανακοίνωση αλλά και με tweet του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αλλά και το tweet συνοδεύονται και από σειρά φωτογραφιών τουρκικών πλοίων και αμερικανικής φρεγάτας.

Σύμφωνα με το τουρκικό tweet, «στις 17 Δεκεμβρίου 2018 διεξήχθησαν θαλάσσιες ασκήσεις στα διεθνή ύδατα, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων. Συμμετείχαν οι φρεγάδες TCG GOKCEADA και TCG GEMLIK, ένα ελικόπτερο και αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, όπως και η πυραυλάκατος του αμερικανικού ναυτικού USS D. COOK».

Όπως τονίζει ο «Φιλελεύθερος» το γεγονός δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, λόγω του γεγονότος ότι η κοινή άσκηση έγινε σε περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσω παράτυπης Navtex, που όχι μόνο παραβίασε τις διαδικασίες έκδοσης τέτοιων ειδοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβίαζε και τις Navtex προστασίας της περιοχής πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης της αμερικανικής ExxonMobil στο τεμάχιο 10, αλλά και άλλη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή για πολυεθνική άσκηση στην οποία κατά διαστήματα συμμετέχουν και πάλι οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα