Ανησυχία Ομπάμα μετά το Brexit-Περιμένει «συνετή» συμφωνία με την ΕΕ

obama_0_0_0_10Αν και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι η διεθνής οικονομία θα σταθεροποιηθεί βραχυπρόθεσμα μετά το Brexit, σημείωσε την ανησυχία του για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,δήλωσε πεπεισμένος πως το διαζύγιο Βρετανίας και ΕΕ θα γίνει «συνετά», ενώ όσον αφορά γενικότερα το πεδίο του διεθνούς εμπορίου υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρξει υποχώρηση από τις διεθνείς συμφωνίες – με φόντο (και) την TTIP.
«Με δεδομένη την ψήφο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ομάδες μας για τα οικονομικά θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού ώστε να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης των οικονομιών μας και στην εξασφάλιση της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, κάτι που είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε», ανέφερε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα, πλαισιωμένος από τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά.
Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit οι αγορές μοιάζουν να ηρεμούν, έκρινε ο Ομπάμα, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σταθερή βραχυπρόθεσμα.
«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά» την κατάσταση για να εξακριβωθεί «εάν υπάρχουν συστημικά προβλήματα», ανέφερε ο Ομπάμα.

Παρότι σημείωσε πως πιστεύει ότι η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας δεν απειλείται βραχυπρόθεσμα, εξέφρασε ανησυχίες για τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη εάν το Brexit γίνει πραγματικότητα.

Ακόμη, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε να υπάρξει πρόοδος στη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για το διατλαντικό εμπόριο.
«Το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο εμπόριο», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος, επικαλούμενος το ότι παρατηρείται υπερπροσφορά χάλυβα και αλουμινίου το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα