Ανησυχία για τις παροχές Τσίπρα εκφράζει η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί

«Οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», ανέφερε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, λίγες ώρες πριν από το Euroworking Group που καλείται να αποφασίσει κατά πόσον μπορούν να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να εκφράσει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο EuroworkingGroup, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει, αλλά ούτε και έχει προσδοκίες από ξεχωριστές συναντήσεις ή τηλεφωνικές συσκέψεις που ενδεχομένως γίνονται.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, όλοι εργάζονται στο πλαίσιο της απόφασης της 5ης Δεκεμβρίου και διευκρίνισε ότι η τεχνική εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ενώ η πολιτική συμφωνία είναι αρμοδιότητα του Eurogroup.

Ερωτηθείσα αν το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη διαδικασία και όχι στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, η Μπράιτχαρτ απάντησε ότι στο μνημόνιο υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με τη διαδικασία και την ουσία και υπενθύμισε ότι στην προκαταρκτική αξιολόγηση των θεσμών για τα μέτρα κοινωνικών παροχών, εκφράζονται ανησυχίες και για τα δύο αυτά θέματα.

Συνεχίζοντας, η Μπράιτχαρτ υπενθύμισε ότι στην προκαταρκτική αξιολόγηση που έστειλαν οι θεσμοί στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, εκφράζονται σημαντικές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία. Υπενθύμισε, επίσης, ότι παρόλο που τα μέτρα κοινωνικών παροχών μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έλαβαν την πλήρη προκαταρκτική αξιολόγηση των θεσμών και τώρα θα πρέπει να τα αφήσουμε να την εξετάσουν λεπτομερώς», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.

Τέλος, επανέλαβε ότι η Επιτροπή εργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Τόνισε, επίσης ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα και πως οι θεσμοί παραμένουν σε στενή επαφή με την ΕΚΤ και τον ESM.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα