Ανησυχία από την ΕΕ μετά την έφοδο της τουρκικής αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά κανάλια

turkey-police-company-1_0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης, μετά την έφοδο της τουρκικής αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά κανάλια που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, τέσσερις ημέρες πριν από τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές.

 

Η Κάθριν Ρέι, εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες δήλωσε πως «Η ΕΕ ανησυχεί» με αυτά που ακούστηκαν χθες και σήμερα,ενώ πρόσθεσε «Η κατάσταση αναφορικά με την εταιρεία συμμετοχών Koza-Ipek είναι ανησυχητική και εξακολουθούμε να την παρακολουθούμε από κοντά».

Επίσης,η Κάθριν Ρέι τόνισε ότι «Όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει πως σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»ενώ συνέχισε «Θα συνεχίσουμε να θέτουμε προσεχώς στις τουρκικές αρχές το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης».

Στην Τουρκία διεξάγονται την Κυριακή σε τεταμένο κλίμα επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές.«Περιμένουμε ότι οι εκλογές αυτές θα είναι σύμφωνες με τις διεθνείς δημοκρατικές προδιαγραφές» δήλωσε η Ρέι.

Παράλληλα,ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται πως έχει μετριάσει από την πλευρά του τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, χώρα της οποίας η συνεργασία για να περιορισθεί η ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη θεωρείται από τις Βρυξέλλες απαραίτητη.

Στην χθεσινή ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε«Στις συζητήσεις μας με τους τούρκους συναδέλφους μας, εφιστούμε την προσοχή της τουρκικής κυβέρνησης στις καταχρήσεις. Όμως οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα διαβήματα αλληλεγγύης με την Τουρκία, διότι συμφωνεί να κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στο έδαφός της, να παραμείνουν εκεί» .

Τέλος,το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιώντας επίσκεψη στο Παρίσι, ο Γιούνκερ προέκρινε και πάλι την ιδέα μιας συμφωνίας με την Τουρκία για τη μετανάστευση, λέγοντας πως καταλαβαίνει «τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς αυτών που λένε: ‘Δεν μπορούμε να συνάψουμε συμφωνία με τον Ερντογάν’. Όμως με ποιον άλλον να συνάψουμε συμφωνία στην Τουρκία;».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα