Ανεύθυνη και προκλητική η πολιτική της Κίνας, δήλωσε ο Τίλερσον

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Rex Tillerson, επιτέθηκε φραστικά στην Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι υπονομεύει την διεθνή νομιμότητα και την κυριαρχία των γειτονικών χωρών. Ο αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε την Κίνα μία χώρα του διεθνούς συστήματος που είναι επιρρεπής στην υιοθέτηση επιθετικών οικονομικών πολιτικών, μεταδίδει το CNN.

«Η Κίνα, καθώς είναι μία ανερχόμενη δύναμη, ενεργεί τόσο ανεύθυνα κατά καιρούς υποβαθμίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Tillerson στην διάρκεια ομιλίας του για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies).

«Οι προκλητικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, αποτελούν μία ευθεία πρόκληση έναντι του διεθνούς δικαίου, αλλά και των κανόνων τους οποίους υπερασπίζονται οι ΗΠΑ και η Ινδία», τόνισε επίσης ο κ. Tillerson. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μία εποικοδομητική σχέση με την Κίνα, «δεν θα μας περιορίσουν οι κινεζικές προκλήσεις κατά του διεθνούς δικαίου, ούτε η υποβάθμιση της κυριαρχίας γειτονικών χωρών από την Κίνα που υπονομεύει τις ΗΠΑ και τους φίλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις αυτές κατά της Κίνας έγιναν σε μία περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ο Tillerson προσπαθεί να ηγηθεί μιας διπλωματικής προσπάθειας ώστε το Πεκίνο ν’ ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ, από την πλευρά της, εξακολουθεί ν’ αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεχίζει την ανάπτυξη του πυραυλικού και του πυρηνικού προγράμματος της, δηλώνοντας την ουσιαστική επιδίωξή της, να πλήξει την περιοχές εντός της γεωγραφικής περιφέρειας των ΗΠΑ.

Η ομιλία του Tillerson είχε αναφορά και στις εξελίξεις στην Μιανμάρ, ενώ πραγματοποιήθηκε χθες, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Donald Trump στην Κίνα και καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το 19ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το συνέδριο αναμένεται να επανεκλέξει τον πρόεδρο Xi Jinping για μια δεύτερη πενταετή θητεία.

Από την πλευρά του, ο Xi αξιοποίησε την χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, διακηρύσσοντας ότι η Κίνα «πρέπει να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στον κόσμο», ενώ η σοσιαλιστική της κατεύθυνση προσφέρει «μία επιλογή για άλλες χώρες». Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κανένας δεν πρέπει να περιμένει πως η Κίνα θα καταπιεί οτιδήποτε υποβαθμίζει τα συμφέροντά της».

Από την άλλη μεριά, ο Tillerson άσκησε κριτική στο μοντέλο της Κίνας για την οικονομική ανάπτυξη των μικρότερων χωρών, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν σχετικές συνομιλίες με άλλες χώρες, προσφέροντας μία εναλλακτική λύση έναντι των πρακτικών που ακολουθεί το Πεκίνο. Σύμφωνα με την άποψη του, οι κινεζικές αυτές πρακτικές προκαλούν “τεράστια επίπεδα χρέους” στις μικρότερες χώρες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο όραμα της επιρροής Ινδίας-Ειρηνικού που περιλαμβάνει την περιοχή από την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, μέχρι την Ινδία και η οποία θα πρέπει να υποστηριχτεί τόσο από την Ουάσινγκτον, όσο και από τους συμμάχους της. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μία τέτοια κίνηση είναι πιθανό να γίνει αντιληπτή από το Πεκίνο, ως μία αμερικανική πρόκληση ή προσπάθεια περιορισμού της κινεζικής επιρροής, στην περιοχή αυτή.

 

Σε ερώτηση σχετική με τα ακραίως επικριτικά σχόλια του Tillerson για την Κίνα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών δήλωσε ότι «η ομιλία του απευθύνεται προφανώς προς την Κίνα», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως «όλες οι χώρες της περιοχής γύρω από την Ινδία και τον Ειρηνικό, θα λάβουν υπόψη τους σοβαρά» το μήνυμα. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι ο Tillerson «είπε στην ουσία ότι προφανώς επιθυμούμε εποικοδομητικές σχέσεις με την Κίνα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διατηρεί τακτική επικοινωνία με την κινεζική ηγεσία. Ωστόσο, δεν θα αγνοήσουμε τις κινεζικές προκλήσεις, ούτε θα μας περιορίσουν οι προκλήσεις έναντι των κανόνων δικαίου».
Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ουσιαστική οικονομική δράση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με την Ινδία για την δημιουργία μιας περιοχής «ειρήνης, σταθερότητας και βελτιούμενης ευημερίας. Έτσι, στην περιοχή αυτή, δεν θα κυριαρχήσουν η αστάθεια, οι συγκρούσεις, αλλά και η άσκηση επιθετικών οικονομικών πολιτικών», τόνισε.

Η Κίνα, κατά την άποψη του Tillerson, χρησιμοποιεί μηχανισμούς χρηματοδότησης με άλλες μικρότερες χώρες με συνέπεια «την συγκέντρωση υπέρογκου χρέους, ενώ συχνά δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας», καθώς χρησιμοποιούνται ξένοι εργάτες. Στο τέλος το αποτέλεσμα της προσπάθειας «δεν είναι μία οικονομική δομή που υποστηρίζει την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών», δήλωσε ο ίδιος.

«Είναι καιρός, να επεκτείνουμε την χρήση αξιόπιστων και διάφανων μηχανισμών περιφερειακού δανεισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αμέσως μετά, ο Tillerson παρουσίασε το όραμα της κυβέρνησης Trump για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την σταθερότητα της περιοχής. Για την Ινδία και την Ιαπωνία, είπε ότι «είναι μία σημαντική δημοκρατία στην μία μεριά του χάρτη, ενώ η Ιαπωνία είναι μία άλλη σημαντική δημοκρατία με την οποία έχουν ισχυρούς δεσμούς ασφάλειας και βρίσκεται στην άλλη πλευρά του χάρτη».

Η Αυστραλία καλύπτει το Νότιο Ειρηνικό, ενώ οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την περιοχή ως το ανατολικό τους άκρο.

Ο Tillerson διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα έχουν ένα σημαντικό πλαίσιο σχέσεων με την Κίνα», τονίζοντας ωστόσο ότι «ποτέ δεν θα έχουμε το ίδιο επίπεδο σχέσεων με την Κίνα, μια μη-δημοκρατική χώρα, σε σύγκριση με το επίπεδο σχέσεων που έχουμε με μία ουσιαστικά δημοκρατική χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα